lördag, april 16, 2011

Ska vi flytta fjärrbussterminalen?

Jag får väldigt ofta frågor kring fjärrbussterminalen i Linköping.


-Varför ligger den så långt bort från tåg och lokalbussar?

-Varför är informationen så dålig där? Och liknande frågor. Och jag har faktiskt inga bra svar. Men jag håller med i många av synpunkterna.En bra terminal måste ligga lättillgängligt, ha bra information och framförallt kännas som en naturlig del av övriga kommunikationsmedel. Och allt detta är tänkt att lösas med det nya resecentrumet som vi planerar i Linköping.

Men nu är det ju så att för att motivera en flytt av resecentrum så behöver vi ytterligare spår och det verkar dessvärre dröja. Och i väntan på våra nya spår så kan inte vi sitta och rulla tummarna. Utan vi måste jobba med tillgängligheten för bussresenärerna nu. Därför kommer vi föreslå en flytt av fjärrbussterminalen närmare nuvarande resecentrum. Placeringen skulle kunna bli på andra sidan spårområdet. Dit tar man sig antingen på samma sätt som när man ska till de olika spårområden för tågen, men fortsätter en bit till. Eller så väljer man att ta vägen längs med Stångån. För vi har tänkt att det ska ligga alldeles invid Stångån. Det som kallas Södra Stånggatan byggs då om med en parkeringsficka för bussar, bred trottoar, avsmalnad gata samt en cykelbana.

Egentligen är detta enkelt. Det handlar inte bara om en flytt av fjärrbussterminalen, utan på ett större plan om ökad tillgänglighet. Men nu är frågan, vad tycker ni? Är detta en bra flytt eller inte?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vore det inte bättre att bara utnyttja området mellan lokalbuss och fjärrbussarna och bygga fjärrbussterminal istället för det förfallna gula huset där?

Muharrem sa...

Jo visst skulle det kunna vara mer attraktivt. Men vi äger inte de byggnaderna. Och de är uthyrda till olika verksamheter. Vi måste jobba med det vi har och dessa byggnader har vi tyvärr inte.

Anonym sa...

Så svårt kan det väl inte vara att köpa ut den skammen från Linköping

Anonym sa...

Hej Muharrem!
Jag är arkitektstudent i slutet av mina studier och är uppvuxen i Linköping.

Detta förslag med att flytta fjärrbuss terminalen till andra sidan tågspåren och närmare stångån är i mina ögon en mycket dum idé. Jag förstår grundtanken och den är bra att göra "bussterminalen" mer lätt tillgänglig. De nackdelar det skapar är större.
Detta skulle medföra att det blev fordonstrafik nära ån vilket skulle förstöra den otroligt vackra parkliknande känsla som finns runt stångån. Varje vår och sommar flockas ju Linköpingsborna på promenaderna runt ån. Skulle det då smällas upp en bussterminal där skulle det leda till att stor del av det fina med ån försvinner för den platsen.

Skapa istället en så parkliknande och sammanhängande stråk som möjligt runt ån och försök att etablera verksamheter så som restauranger, cafeér, bostäder och kanske också kontor i små skalor. Nu är området bakom stationen väldigt dåligt utnyttjat. Det är en stor grusparkering. Detta skulle användas mycket bättre, men som bussterminal skulle det förstöra mer än vad det tillförde.

De kommentarer som tidigare nämnt att köpa upp "den fula gula byggnaden" och bygga en bussterminal där låter som en klockrent alternativ och skulle nog även Bussgods gå med på då det skulle gynna deras verksamhet med mer lättillgänglighet till fjärrbussarna.

Vore kul med ett svar!

Mvh
Marcus