onsdag, april 27, 2011

Hur står det egentligen till med tomtkön?

I min vardag möter jag många myter och missförstånd. En av de mest återkommande gäller den kommunala tomtkön. Så nu ska vi försöka reda ut ett och annat.

Varför står man i den kommunala tomtkön? Detta är oftast personer som gärna vill ha ett större utbud av hus att välja mellan än vad som erbjuds när man köper tomt kopplat till en viss tillverkare. Detta är också personer som gillar tanken av att få styra sitt eget byggprojekt mycket mer hands-on än vad man får göra annars. Idag står c:a 1300 personer i den kommunala tomtkön. Det är många. Men bakom den höga siffran döljer sig flera sanningar.

Vi har personer som har stått i tomtkön från mitten av 60-talet. Då är det ganska enkelt att gissa att det inte är ett akutläge när det gäller en tomt. Och det finns en hel del liknande personer som valt att stå i tomtkön. Många hoppas på att få en drömtomt och andra står i kö bara av rent allmänintresse.

Sen har vi personer/företag som står i tomtkön för att få information. De ser det som ett billigt och enkelt sätt att få reda på vad som är på gång i tomtväg. Även denna grupp är ganska stor.

Sen har vi de som vill ha en tomt här och nu. Detta är den kategori som borde få störst uppmärksamhet. De vill bygga ett eget hus inom en rimlig tid. Och de har ingen låsning när det gäller exakt läge. Närhet till service och kommunikationer är viktigast.

Och så några korta svar.

Finns det tomter att tillgå? Ja. Den som vill ha en tomt omgående kan vända sig till kommunen för det finns lediga i Vikingstad och Linghem. Vi har även tomter ute i allt från Ekängen till Ullstämma och Nykil. Totalt finns tomter i 8 områden.

Hur länge får man vänta på ett erbjudande? Idag fick en familj erbjudande om en tomt. Familjen hade ställt sig i tomtkön 18/4 2011. De hade alltså fått stå i kö 9 dagar. Det är snabbt jobbat. Vår ambition är att alla som står i tomtkön ska ha fått två erbjudanden under året.

Kommer ni släppa fler tomter? Igår släpptes ett stort antal tomter och idag har vi fattat beslut om priser på tomter i Ullstämma. Under året kommer c:a 150 tomter ha släppts.

Jag hoppas att detta ger er en något mer nyanserad bild av hur tomtkön fungerar.

Inga kommentarer: