lördag, september 04, 2010

Nu får vi sluta leka struts!

Östergötland halkar efter. Så enkelt är det. Det är inget nytt fenomen som kan skyllas på regeringen. Men det är heller inget som bör skyllas på förra regering. Östergötland har gått fel någonstans.

Vi har halkat efter när det gäller arbetstillfällen. Vi har halkat efter i ekonomisk tillväxt. Och vi har halkat efter när det gäller företagandet. Om inte annat så visade Östsams utredning det svart på vitt. Nu står vi inför ett avgörande val. Vi kan fortsätta sticka huvudet i sanden och låtsas som inget. Eller så kan vi göra något åt det. Och när jag säger göra något åt det så menar jag inte att vi ska flumma runt med de vanliga politiska retorikknepen. Nej, jag menar att vi verkligen ska ge Östergötland en elchock.

Innan jag ger mitt svar på vad som kan göras så ska ge erbjuda en kort analys.

Östergötland beter sig ibland som om vi vore i konstant kris. Som om vi inte hade alla de förutsättningar vi faktiskt har. Och vad gör ett län i kris? Jo, det sätter sina förhoppningar till offentliga lösningar. Och så har skett. Gång på gång startas nya projekt upp som ska erbjuda lösningen på ett problem, som inte alltid behöver vara ett problem. Eller så startas det upp något för att öka vår attraktivitet, export eller vårt varumärke. Exemplen är många, men jag vill inte peka ut någon på min blogg.

Jag fick nyss veta att i alla de offentliga projekt som vi skapat skvalpar det runt c:a 200 miljoner kronor. 200 000 000 :- Men vad som saknas är samordning. Ibland är det medel som är avsatta för att jobba med en fråga som någon anna redan jobbar med. Och ibland är det medel som är avsatta för att jobba med en fråga som egentligen inte borde vara prioriterad. Det är sjukt.

Så, här kommer min lösning. I alla fall en dellösning. Skippa många av dessa projekt. Lägg bara ned dom. Rakt av. Pang boom. Nu är det slut. Bestäm vilka som är de mest prioriterade frågorna för länet, max tre, och fokusera på dom. Inga andra frågor får offentlig finansiering under tiden. Fokus kan skifta, men aldrig mer än tre frågor.

Sen så gör vi gemensam sak i hela länet. Vi ansöker hos nästa regering om att få bli försökslän för regleförenklingar riktade mot småföretag. Vi gör upp en lista över de regler som små- och medelstora företag anser sig ha störst bekymmer med och sen jobbar vi med dem. Om det blir en hit så kan resten av landet ta efter. Här skulle vi kunna pröva undantag från LAS. Om det nu är så att vi centerpartister, och för all del även folkpartister och kristdemokrater också, har rätt så kommer det göra under för vår region. Om vi har fel. Ja på de siffror jag läser så känns det knappast som att det kan bli värre.

Det är två konkreta förslag som vi kan ta tag i direkt om som skulle kunna fungera som en elchock åt vårt län. För det ska gudarna veta att vi har inte råd att harva runt med retorik längre.

9 kommentarer:

Martin sa...

Stå för ditt parti och ge din röst

http://www.valresultatet.se

Anonym sa...

Får vi inte till byggstart på Ostlänken nästa mandatperiod (2010-2014, så är det ajöss med Östergötland och Linköping, så enkelt är det och det vet du Muharrem Demirok.

Anonym sa...

Det där med Las och Rut, som ditt parti har som enda valfrågor, betyder inte ett dugg i sammanhanget.

Maud har sålt ut (c) till moderater och moderater försöker skapa något i stil med Berlusconis Italien i Sverige - strak stat med total mediekontroll. Detta är faktum!

Muharrem sa...

Anonym,

tråkigt att du har så pass lågt förtroende för länet. Bara Ostlänken kan rädda oss. Jag tror mer på vår egen skaparkraft. Men det är ju bara jag.

Anonym,

jag fattar inte dina liknelser vid Italien. LAS och RUT är jobbskaparfrågor. Självklart är sossar emot det. Där gäller ju bidragslinjen.

Anonym sa...

Men Rut är ju ett bidrag till de rika för att få städat hemma - varför behöver de rika subventioneringar i ett moderatsamhälle? Det är den bidragslinje som (c) står för, bidrag till rika och höginkomsttagare.

Lägg denna subvention på att skapa riktiga jobb där de behövs istället, i skolan och i vården.

Svenskarna förstår inte vad moderaterna syftar till i Sverige - propagandan är massiv!

Anonym sa...

Rut och skrota Las är väl inget som får fart på Linköping... inte speciellt smart att påstå...

Muharrem sa...

anonym,

"Rut och skrota Las är väl inget som får fart på Linköping". Vad är det som får fart på Linköping då? Det enda jag hör det är retorik.

"Satsa på åtgärder och fler vuxenutbildningar". "Vi behöver ett bra företagsklimat". Men det är få som erbjuder konkreta åtgärder.

Här är ett tydligt från mig. Östergötland borde ansöka hos nästa regering om att få bli försökslän för regelförenklingar för små- och medelstora företag, inklusive LAS. Där har du en bra konkret åtgärd som ger jobb.

Anonym sa...

Eller annars stödjer man Miljöpartiet, som verkligen vill underlätta för småföretagen, med sänkta avgifter och skatter. För Hela Sverige!

Och tar subventionen till rut och flyttar över den till betydligt ökade resurser i skola, vård och omsorg. För Hela Sverige!

För övrigt är det väl Ostlänken som får fart på Linköping.

Som ger jobb...

MRT sa...

Det verkar som de anonyma tyckarna bara pratar detaljer. Flytta över ett par kronor hit från dit, vad ger det för något?

Det enda som ger jobb är en entrepenörs-attityd tillsammans med en god arbetsmoral. Tänk om man lika lätt skulle kunna sänka några skatter eller höja några bidrag skulle kunna få folk att se möjligheter istället för att vänta på att pappa staten ska komma in och ordna till allt (Ostlänken kanske?)

Det kan varken anonyma tyckare göra ej heller Muharrem göra.

Lite mer jävla anamma är vad vi behöver sen spelar det ingen roll om någon detalj-justerar i fördelningspolitiken.