onsdag, augusti 04, 2010

Så här ser Linköpings politiska alternativ ut!

Förra inlägget handlade ju om trovärdighetsfrågan som den främsta valfrågan i Linköping. Nu ska jag beröra de olika politiska alternativen som finns. Egentligen borde det bli ett kort inlägg för det finns bara två tydliga politiska alternativ. Allians för Linköping eller ett rödgrönt samarbete som inte verkar vara ett samarbete. För så är det. Vi Allianspartier går till val för förnyat förtroende. Då återstår bara tre partier som kan samarbeta med varandra och det är sossar, miljöpartister och vänsterpartister.

Allians för Linköping kommer gå till val för förnyat förtroende. Vi trivs ihop och har bedrivit en bra politik för Linköping. Vi har en gemensam vision för Linköping framöver och vill fortsätta ta ansvar. Vi är överens om att kommunalskatten ska förbli oförändrad och att Linköpingsborna ska få mer valfrihet.

Mot oss står en opposition som ännu inte har enats och driver tesen att de politiska alternativen avgörs efter valet. Ja, så kan man ju också resonera. Men det gör bara den som vet att det inte finns något att tjäna på att tala högt om sitt eget alternativ. Och egentligen kan jag förstå dem. För de har så otroligt olika syn i vissa frågor så att det verkar omöjligt att se hur ett samarbete ska gå ihop.

Ta bara frågan om skatterna. Sossarna driver tesen att den inte ska höjas. Men samtidigt driver både v och mp skattehöjningar med 1-krona. Och de partierna har ju fått igenom skattehöjningsförslag både på nationell och regional nivå. Så ingen kan väl tro att de inte skulle få igenom det här.

Sen har vi flyget. V och mp är notoriskt emot satsningar för flyget i Linköping. Sossarnas frontfigur, Lena Micko, är ordförande i Svenskt Flyg och en ivrig påhejare av flygsatsningar.

Byggfrågorna är ett annat område. S och v vill ha mer byggnation. Mp å andra sidan vill att det istället byggs i angränsande kommuner och att vi slutar växa.

S stödjer satsningar på handelsområden som Mörtlösa, medan mp gör allt för att stoppa dessa.

Och listan bara fortsätter. Det är tre partier som lyckas enas i de små frågorna, men som har så olika syn i de stora viktiga framtidsfrågorna att det är svårt att se ett fungerande alternativ. Kanske är det därför Lena Micko inte vill prata om sitt alternativ som ett riktigt alternativ. Men Någon gång måste man ta sitt demokratiska ansvar och ge väljarna ett tydligt besked. Vi i Alliansen har gjort det. Nu är det dags för vänsterpartierna att också göra det.

Inga kommentarer: