tisdag, maj 25, 2010

Vad innebär ett rödgrönt Linköping?

En lyx som oppositionspartierna har är ju att de knappt behöver tala om vad de vill göra. Men sen blir trycket för hårt och de börjar berätta. Och där någonstans händer det grejer. Fram tills att de börjat berätta så kan de ge sken av att med dem vid rodret så kommer hela världen att grönska och fred kommer råda. Men som vi alla vet så ser ju verkligheten inte riktigt ut sådan. Och inte heller deras politik.

Nu levererar de rödgröna på riksnivå fler och fler delar av sin politiska vision för Sverige. Och bakom alla önsketänkanden döljer sig inget annat än det gamla vanliga. Inte ett uns av förnyelse eller nytänkande. Bara det gamla vanliga som visade sig funktionsodugligt.

Nu börjar det röra sig på regional och lokalnivå oxå. Idag står att läsa i media att de rödgröna vill höja landstingsskatten med 50 öre. Bra att de erkänner vad vi alla vetat sedan länge. Alla deras svar bygger på att det tillförs mer medel. Ingenting handlar om att tänka nytt, utan bara mer resurser. Det är ju enkelt att göra så när resurserna är någon annans. Finns inget lättare än att leka duktig med andras pengar. Titta bara på Lehman-brothers. Men 50 öre känns ju inte som mycket. Eller hur?

Sen kommer vi till den lokala nivån. Här är ju inte allt lika tydligt för väljaren. Det finns inget rödgrönt alternativ på pappret, men i realiteten finns inget annat val. För Allians för Linköping går till val på förnyat förtroende. Sossarna sitter själva kvar i sandlådan och kvar finns bara två partier att leka med. Kommunister och miljöpartister. Så oavsett om det blir gemensamt rödgrönt manifest eller inte så finns bara det alternativet vid en valvinst. Och vad innebär det för Linköping? Jo, låt mig påminna om att både vänsterpartiet och miljöpartiet sedan lång tid tillbaka aviserat att de vill ha minst 1-krona i höjd kommunalskatt. Och ingen tror väl att dessa två partier kommer släppa kravet på en skattehöjning när sossarna vill hitta lekkamrater. Alltså blir det 1 krona mer i kommunalskatt. Detta trots att vi har en av de starkaste kommunala ekonomierna i landet.

För den enskilde spelar det liksom ingen roll vart skattehöjningen sker och i vilken budget den hamnar för den vanlige skattebetalaren har bara en budget att ta ifrån, sitt lönekonto. Så till den 50-öring som de rödgröna höjer i landstingsskatt ska vi lägga till 1 krona i höjd kommunalskatt. Alltså 1,50 i ökade skatter för den enskilde linköpingsbon. För en vanlig familj innebär det minst 600 kronor mer varje månad. nästan 7 500 mer varje år. Och då har vi inte ens kommit in på vad det kommer att innebära med en rödgrön vinst i riksdagsvalet. Slopade jobbskatteavdrag, höjda arbetsgivaravgifter och höjd bensinskatt. Jo, det blir inte nådigt.

Sossarnas ledande politiker i landstinget Irma Görtz förklarar det hela på ett oerhört talande sätt.
- Det är sant att det kan tyckas obarmhärtigt att föreslå någonting som drabbar dem med minst marginaler värst och det har varit en lång process för oss att landa i det här beslutet.
Obarmhärtigt är precis det ord jag sökte. Tack Irma och ni andra rödgröna för att ni är så obarmhärtiga.

6 kommentarer:

Janne sa...

Men jag som vill ha ostlänken till nästan varje pris är ju tvungen att rösta på de rödgröna även om det tar emot överallt annars.

Hur mycket hinner de förstöra Sverige, förutom den lyckade järnvägssatsningen,

Ben sa...

Vem som förstör Sverige kan ju debatteras, landet har iaf stått totalt stilla i fyra år nu.

http://www.alliansfrittsverige.nu/

Fredrik sa...

Jag håller med Janne. Röstar rödgrönt för att jag vill ha ostlänken. Annars hade jag nog röstat på alliansen.

Muharrem sa...

Fredrik och Janne,

jag delar er entusiasm kring Ostlänken. Men med handen på hjärtat. Tror ni på fullaste allvar att den blir av med de rödgröna? Jag har hört talas om Ostlänken sedan jag var barn (tyckte det lät som ett spännande namn) och den är ännu inte på¨plats. Trots alla sosseregeringar som haft chansen.


Så, fortsätt hejja på för Ostlänken. Men fundera på om er röst inte borde ha längre minne än bara en mandatperiod bakåt :)

Janne sa...

Tyvärr är det nog så att chansen att ostlänken byggs är större med en rödgrön regering än med en aliansregering.

Men samtidigt är det inget som hindrar mig att ge dig en röst i kommunalvalet, då jag tycker att du har lyft stadsbyggnadsfrågorna i Linköping på ett mycket bra sätt.

Anonym sa...

Ostlänken kommer att börja byggas om Rödgröna vinner valet, så är det.

En moderatledd regering kommer ALDRIG bygga några höghastighetståg. De håller på med motorvägstunnlar istället och tror att de har något med hela landet att göra.Eller försöker lura i folket så.

Håller med Janne, kommunalt är det öppet, men om vi vill ha ostlänk så finns bara ett alternativ kvar.