måndag, maj 10, 2010

Generationsklyftan

Ungdomsarbetslösheten är en av de enskilt viktigaste frågorna att lösa. Just nu verkar det som att striden står om vem som har de rätta siffrorna. Oavsett om de är högst eller bara bland de högsta i EU så är alla överens om att siffran är för hög. Och där kan vi väl vara överens.

Det finns mycket att skriva i denna sak, men jag vill ta upp den fråga som nog de flesta av oss inte nämner. Den ökande generationsklyfta som ungdomsarbetslösheten innebär. Även om de som är över 50 och arbetar inte håller med mig så är det ganska lätt att bevisa att de fått en höjd levnadsstandard de senaste tio åren. Inkomsterna har ökat och räntorna varit rekordlåga. Deras skulder har varit hanterbara och kostnaderna för boende låga. Alltså har deras förmögenhet vuxit.

Samtidigt har situationen för de arbetslösa unga vuxna gått åt motsatt håll. Låga inkomster, om några, samtidigt med skyhöga boendekostnader. Boendet blir dyrt eftersom man påbörjar sin boendekarriär mitt i den tid då priserna tycks slå rekord på löpande band. Mer av inkomsten går till fasta kostnader och förmögenheten stagnerar.

Så, en del av befolkningen mår ekonomsikt bra medan en anan del mår sämre.

Nu har jag inte blivit socialist och vill radera dessa skillnader genom att straffa de äldre, utan jag vill göra så att jag raderar ungdomsarbetslösheten och på så sätt ger de yngre en chans att även de bygga en stabil tillvaro. Men det kräver lite tänkande utanför boxen och inte bara satsningar på fler högskoleplatser och fler praktikplatser. Utan det kräver att vi skapar fler arbetstillfällen och gör unga mer attraktiva på arbetsmarknaden.

Två punkter för det:
1. Ungdomsavtal - Gör om LAS och sänk på så sätt trösklarna för unga in på arbetsmarknaden. Hellre en fot inne än två fötter utanför.

2. Sänk skatterna för företagare och ta av dem regelbördan - Blir det lönsammare och roligare att driva företag så kommer fler att anställa. När det är svårt och dyrt med anställningar så strunatr många i det. Nu får vi tänka tvärtom.

Så, om vi vågar tänka utanför lådan så grejar vi det här. Men tyvärr så är det för många som har sitt finger fastklämt i den där lådan för att det ska vara troligt. Så vi kanske får fortsätta titta på när generationsklyftan ökar.

5 kommentarer:

Stefan Svensson sa...

Du har fattat galoppen. Alla måste ha möjlighet att få ett jobb. Sänk skatterna och förenkla för småföretagare, så skapas nya jobb.

Anonym sa...

Sänk skatterna ytterligare för den rikaste delen av befolkningen så får arbetslösa ungdomar det bättre. Tokstållar!

Cecilia sa...

Visst är det underligt att historiens bästa generation (bevis finns här: www.generationen.se) står utanför arbetsmarknaden. Företagande måste stimuleras och vilken roll LAS har i allt detta bör utredas. Ge dig gärna in i debatten.

Anonym sa...

http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/05/maj-17-2010-centern-foretagarpartiet.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+AlliansfrittSverige+%28Alliansfritt+Sverige%29

Anonym sa...

Det är fel att sänka skatterna och förenkla reglerna för företagare när många är arbetslösa. Det leder bara till lönedumpning. Och de rikare blir bara rikare och rikare. Om allianspartierna vinner valet i september kommer samhällsklyftorna att öka. Det är allianspartierna som är obarmhärtiga. Jag hoppas att vi får en rödgrön regering - i Linköping, Östergötland och Sverige.