torsdag, mars 11, 2010

Valrörelsen är i full gång

Nu märks det att snart är det val. Utspelen duggar tätt. Om än inte varje dag, så i alla fall ett i veckan. Det är väl som det ska vara. Och det ena mer svulstigt än det andra. Också det kanske som det ska vara.

Men en sak stör mig oerhört mycket och det är den bristande respekten för medborgaren i utspelen. För bara genom en väldigt enkel granskning så ser man att det är samma pengar som används om och om och om igen för att finansiera de olika förslagen. Utspelen bygger många gånger på att medborgaren ändå inte har koll på den kommunala ekonomin utan bara läser siffrorna i rubriken. Därför behöver utspelen inte bygga på någon egentlig hållbar grund, utan bara på en rubrik som väcker uppmärksamhet.

Låt mig ta ett exempel från förra veckan. Allians för Linköping presenterade ett förslag om jobb- och praktikplatser för 27 miljoner. Oppositionens kontring blev att trumfa detta med en satsning på 60 miljoner. Bekymret i det hela är att det inte finns så mycket pengar som de nu bränner.

Ja, förvisso så drar de ned på vissa områden där vi vill se mer satsningar t ex inom förskola och grundskola. Men även med de neddragningarna så räcker inte pengarna. Om det nu inte är så att de använder pengarna flera gånger om.

Så, visst är valrörelsen igång. Med allt vad det innebär.

Inga kommentarer: