onsdag, februari 24, 2010

Stadsomvandling

Visst är vi många som brinner för Linköpings gestaltning och för dess utveckling. Vi har också länge hävdat att det är tråkigt att stan har vänt vattnet sitt ansikte. Istället för att ha vattnet mitt i stan så har vi det typ bakom oss. Stångån är därför helt underutnyttjad som attraktionskraft.
Men nu blir det ändring på det. För nu ska Stångån hamna mitt i stan. Idag höll vi presskonferens (mer medial rapportering kommer) kring ett av de mest spännande stadsplaneringsprojekten någonsin. Omvandlingen av brandstationstomten. LE Lundbergs köper den tomt där brandstationen idag står och planerar för kontor och hyresrätter. Tomten som ligger i anslutning till brandstationen är i praktiken färdigförhandlad med JM för byggnation av fler bostäder. Oerhört spännande. Och fantastiskt bra för Linköping. Bägge byggherrar planerar för en satsning på c:a 500 miljoner vardera. Alltså en satsning på stadsmiljön för 1 miljard. Det är inte illa det.


Och projektet har alla möjligheter att bli en riktig pärla i stan. För som arkitekt har Lundbergs anlitat Gert Wingårdh. Jag säger bara, Wow. Jag älskar nästan allt som den mannen har gjort. Och det här verkar inte bli ett undtantag. Ett jätteintressant projekt som verkligen kommer att lyfta oss.


1 miljard i investeringar och Gert Wingårdh. Allt som allt en riktigt bra dag.

Gert Wingårdh & jag

11 kommentarer:

Robin sa...

Grymt Murre! Jag behöver väl inte tillägga att vi på Storstad Linköping tycker att detta är underbart! Har svårt att tro att Wingårdh kommer att göra oss besvikna.

Muharrem sa...

Robin,

känns oerhört skönt. Wingårdh börjar bli hemmastadd i Lkpg. Har ju oxå ritat höghuset på Berga skola.

Anonym sa...

Bra början. Se nu till att JM bygger på liknande sätt på sin halva. Dessutom att Kannan byggs om och till för att bättre passa in.

Rhe

Muharrem sa...

Rhe,

med JM pratar vi gestaltning. Igår ville de absolut inte vara sämre än Lundbergs å lovade exceptionell arkitektur. De brukar vara bra på det.

Kannan är lite svårare att påverka. Den är ju liksom redan byggd. Men vi för samtal med ägaren, RE fastigheter, å de inser värdet av förnyelse. Tror att de snart kommer med en ide.

Det här området måste bli bättre än bra.

Sle sa...

Det ser verkligen underbart ut. Mer sådant! Det visar verkligen att Linköping är en stad att räkna med. Hoppas dessa byggnader sätter standard för Kallerstad.

Anonym sa...

Finns det bara plats för byggnader vid Stångån? Vi som gillar natur och grönområden, vart ska vi ta vägen?

Muharrem sa...

anonym,

tanken är att rusta upp stos delar av Stångårummet kring Drottningbron i samband med byggnation. På så sätt får Stångån sig en ordentlig ansiktslyftning å området blir mer attraktivt. Jag vill inte att området kring ån ska kännas som privatområde för de boende.

Sen har vi långt gångna planer på att fortsätta upprustningen av årimmet längre ned. Möjligtvis en mer sammanhållen stadspark som satsar mer på natur och fritid. Tänk central park.

Så, jag delar din omsorg pm det gröna.

Anonym 2 sa...

Men Muharrem, vi som tycker att en stad är till för människor och hus o inte för trän och grönska? Vart ska vi ta vägen?

Linköpingare sa...

Moderna storstadsbor vill inte bo i försummade grönområden, i staden ska det vara tätt, högt och urbant. Linköpings politiker verkar aldrig lära sig, det fortsätter vurmas för grönytor i staden.

Muharrem sa...

anonym,

det blir nog svårt, och nog inte önskvärt, att bygga ända ned till åkanten. Varför då inte rusta upp årummet precis som vi gjort på andra sidan, nedanför Drottningtornet. Det blev väl inte så pjåkigt?

Och sen kan jag inte se nackdelen med en stadspark. Vad vore New York utan Central Park? Tät bebyggelse med ett fantastiskt grönområde i mitten. Underbart.

Tyvärr framställs oftast grönområden och tät bebyggelse som motsatsförhållanden. Feltänkt enligt mig. Båda måste finnas för att en stad ska bli attraktiv. Problemet uppstår när varje grönyta blir helig. Vi ska istället värna de grönytor som har ett stort värde och som går att förädla.

Hans Stålner sa...

Det är mycket bra det ni planerat med Wingårdhs kontorshus, jag kan inte låta bli att se fram mot att se detta uppföras och jag gillar verkligen arkitekturen. Det blir med all säkerhet mycket snyggt!

Hyperviktigt blir därför även att gestalta rummet kring byggnaden och det inkluderar östra strandpromenaden. Jag anser att man borde ha betydligt högre ambitioner vad gäller denna gestaltning än vad man tidigare haft på västra sidan.

Det måste bli urbant.Jag tror att de flesta kräver detta i Linköping, idag och i den närmast liggande framtiden. Man måste röja upp i slyn och buskigheten.

Grönytor och väl gestaltade parker är ju inte riktigt samma sak. Och visst kan man ha några snygga parker (dock inte överdimensionerade som man planerar på Stångebro). Men det kostar både i anläggning och i skötsel. Så det gäller att begränsa sig.

Som tidigare sagts: moderna storstadsbor vill ha stad.