söndag, januari 31, 2010

Valfusk eller slarvigt misstag?

Idag kör socialdemokraterna om sin valkonferens efter att det uppdagats att allt inte gått enligt stadgarna. Med handen på hjärtat så kan väl de flesta erkänna att just stadgar inte tillhör favorit lektyren så det skulle kunna kännas som att detta var ett harmlöst misstag grundat i slarv. Men så har det inte uppfattats i media. Där har bilden istället varit den av ett parti som har interna problem och där kampen om poster verkar vara drivande. Jag vet inte hur allt egentligen står till inom socialdemokratin i länet. Men detta är den bild som vi utomstående får.

Först ut var ju "storbråket" om tillsättande av distriktsombudsman. Det ledde till att bl a riksdagsledamoten Louise Malmström avsade sig uppdraget som ledamot i distriktsstyrelsen med hänvisning till en grabbkultur och härskartekniker.

Sen kom "petningarna" av flera personer som tidigare haft tunga uppdrag. Bl a Aleksander Gabelic, Riksdagsledamot och Effat Mirsafdari, ersättare i kommunstyrelsen.

Den största skrällen kom när det meddelades att hela valkonferensen skulle göras om efter anklaganden om valfusk. Nu börjar många skönja bilden av maktkamp och partipiska. Ett brev cirkulerar i pressen som gör gällande att ombud till valkonferensen hotats att rösta som majoriteten bestämt. Centralt så sägs det också att det begåtts stadgebrott.

Och idag görs alltså valkonferensen om. Även om länets socialdemokrater försöker hävda att detta inte är en stor sak så har jag själv aldrig varit med om eller ens hört talas om att en nomineringsstämma/valkonferens får göras om. Det är allvarligt. Och att det är jobbigt känns nästan när man lyssnar på distriktsombudsmannen svar till journalisten. Ingen glädje i den rösten inte.

Men som sagt, jag har inte alla fakta i fallet. Bara de indicier som media rapporterat om.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi sossar gör om och vi ställer till rätta när det har blivit fel. Vi försöker undvika valfusk.

Hur gör ni i centerpartiet när det visar sig att det blivit fel i nomineringsprocessen, medvetet fel eller inte medvetet?

Muharrem sa...

Ligger betoningen på "försöker" undvika valfusk?

Som sagt, detta är mediabilden som jag fått den. Rätt eller fel.