onsdag, januari 27, 2010

Kommunens "kassaklirr"

Jag måste kommentera kommunens "gigantiska överskott". Visst är det många som drar öronen åt sig och funderar över hur kommunen kunde göra ett överskott på över 350 miljoner när det sas att vi behövde spara.

Eftersom de flesta nog inte ägnar sin vardag med den kommunala budgeten på bordet så är det viktigt att visa varför det blir som det blir. Kommunen jobbar med tvåårs budgetar. Vilket innebär att vi tar en budget som gäller för två år. Men enligt lag så måste varje års resultat redovisas separat. Nu är vi inne i den första delen av en tvåårsbudget vilket innebär att vi bara redovisar en del av resultatet och inte det slutgiltiga. Därför blir det olyckligt när mediarapporteringen utgår från att vi sparat i onödan eller att det helt plötsligt finns mängder av pengar som vi kan göra massa kul för. Vad som är det viktiga är om budgeten går ihop i slutet av nästa år. För det är då budgetperioden är över och det är vad alla nämnder satt som mål.

Egentligen kan det liknas vid en fotbollsmatch. Vi är nu inne i första halvlek och det ser bra ut. Men vi har en hel halvlek att spela och det gäller att inte köra slut på allt krut i den första. Om vi nu går ut och sätter på oss spenderarbyxorna för att köra slut på det överskottet vi har så kommer vi ut i andra halvlek med flåsande och trötta spelare som återigen måste börja spara på ett sätt som definitivt påverkar verksamheten.

Vår taktik har istyället varit att se över mycket av den verksamhet vi har för att hitta åtgärder som sparar pengar men vars effekt inte behöver vara direkt verksamhetspåverkande. Och det har varit effektivt. Vi har haft en för stor kostym och den är nu anpassad efter vår figur. Innebörden är ganska behaglig. Nu behöver vi inte spara på det sätt som vi befarade under 2010. En ganska bra taktik om ni frågar mig.

Men om vi kör på med en annan taktik och gör av med överskottet. Ja, då får vi spara och gneta även 2010. Och ingen vill väl det?

Inga kommentarer: