torsdag, januari 14, 2010

Hur mycket ska vi tumma på våra principer för Kinas skull?

Efter gårdagens utspel från Google om att de är beredda att lämna Kina om inte deras censur upphör, så har det skrivits en hel del. DN har en superbra ledare om just detta.


Utländska bolag måste dock säkerställa att de håller sig inom vissa
anständiga ramar i jakten på marknadsandelar. Inom tillverkningsindustrin rör
det sig bland annat om att se till att fabriksanställda har en dräglig
arbetsmiljö och en skälig lön.

Bolag som sysslar med digital kommunikation måste, i största möjliga mån, garantera att individens privatliv inte kränks. Dessutom ska de naturligtvis inte gå med på att censurera sina tjänster från politiskt känsligt innehåll och därigenom medvetet förvränga användarnas verklighetsbild.

Därför borde Google från första början aldrig ha accepterat den kinesiska regimens krav. Men att sätta hårt mot hårt för sent är bättre än att inte göra det alls.

Men varför tar inte ledaren också upp de offentliga kontakterna? Hur långt kan t ex en kommun gå i sina försök att främja det lokala företagandets möjligheter? Har kommuner inga som helst skyldigheter att leva upp till när det gäller värnandet av demokratins grundläggande principer?

Jag talar givetvis om de okritiska relationer som Linköpings kommun har med sin kinesiska vänort, Guangzhou. Men precis som DNs ledare uttrycker kirng Google, så tycker jag att relationerna aldrig borde inletts, men det är aldrig försent att nu börja se över dem.

1 kommentar:

Carl Oskar Olsson sa...

Håller med dig helt och hållet!
Mycket bra du skriver.

Tar även upp detta på min blogg
angående kommuner och vänorter i Kina.

Mvh

Carl Oskar Olsson
www.callebloggar.se