onsdag, april 29, 2009

Unga jurister föredrar offentliga arbetsgivare

I senaste numret av Legally yours presenteras Juristbarometern. Ganska intressant läsning. Här får man en fingervisning om hur framtidens jurister tänker. En av de saker jag fastnade för var hur de svarade på frågan, Vart vill du helst jobba? De första sju platserna är samtliga offentliga arbetsgivare med Justitiedepartementet i topp.

Det är nog en fördom från min sida, men jag trodde inte att offentliga arbetsgivare var så populära. Det är kul att se att det går att locka till sig toppkompetens inom det offentliga även i framtiden. Kommunerna som arbetsgivare kommer på 17 plats. Även det ganska högt och måste jag säga ganska överraskande.

Rödgrönt alternativ?

Det är i svåra tider som de ansvarsfulla skiljs från de slösaktiga. De som tror att det finns ett hemligt recept för "den enda lösningen" mot de som orkar hålla emot särkraven på mer pengar. Oppositionen har gjort flera försök för att framställa sig som ett seriöst alternativ. Men gång efter gång klappar deras försök ihop. Man skulle då kunna tro att med finanskrisen som förevändning så skulle de kunna få ihop något gemensamt. Men inte ens nu orkar de vara ansvarsfulla.

Jag förstår inte. Vill man framstå som ett seriöst regeringsalternativ som kan leda landet i denna svåra tid så måste man väl visa ansvar? Att sätta sprätt på pengar är inte ansvarsfullt. Att satsa pengarna på de egna särintressena är inte ansvarsfullt. Framförallt, att blunda för nödvändiga beslut är inte ansvarsfullt.

Men en sak ska de ha eloge för. Nu har de klargjort att vid ett regeringsskifte är det en skattechock som väntar. Hur stor den blir vet vi inte, de har inte enats om det. Men vi vet att det blir avsevärt högre skatter.

En lokal koppling går att göra till detta. Vänsterpartiet har under alla mina år i Linköpingspolitiken drivit 1 krona i skattehöjning. Miljöpartiet drev länge 50 öre, men ändrade sig förra året och vill också ha 1 krona i skattehöjning. Men de vill ge denna skattehöjning till vårt kommunala energibolag för att de "ska satsa på miljö". Sossarna föreslår ingen skattehöjning. Än. Men de sätter istället sprätt på i princip alla extramedel som kommunen har som buffert. Detta gjorde de innan finanskrisen slog till så hur de skulle kunna ta sig ur denna situation förstår jag inte. Om inte även de vill höja skatten?

måndag, april 27, 2009

"Med facit i hand så borde vi nog gjort annorlunda"

Det här kommer bli en av de vanligaste meningarna som kommunpolitiker runt om i Sverige yttrar om några år till lokalpressen. Många beslut kommer fattas i många kommuner som innebär bortslösade skattekronor och nedskärningar i välfärden.

Anledningen till att det kommer bli så är oviljan/oförmågan att fatta de beslut som måste fattas. Tuffa beslut innebär att skattekronor kan räddas från ett uppenbart slöseri. Men tuffa beslut behöver inte betyda nedskärningar och varsel. Det kan betyda att man prioriterar på ett annat sätt. Att man faktiskt ser till vad som är kommunal kärnverksamhet och skiljer det från sådant som kan anses som högkonjunkturs lyx. Nu är de svåra tiderna här och de kommer inte försvinna på ett bra tag. Då gäller det att inte lockas med i den kommunpolitiska sjukan "att satsa sig ur krisen". Det kan finnas anledning att göra investeringar i sämre tider. Men att det skulle vara ett universalrecept på krislösning är bara så dumt. Men runt om i kommunsverige höjs röster från kommunpolitiker som tror att just deras satsningar är de som kommer lösa krisen för den egna kommunen. Om några år kommer de som ensidigt försökte satsa sig ur krisen att säga till journalisterna att "med facit i hand borde vi gjort annorlunda". Och vem kommer då ställa dessa till svars för deras ansvarslöshet?

söndag, april 26, 2009

Vilket Europa vill vi ha?


Det är modigt att vara optimist. Men med näsan i morgontidningen känns det rimligare att vara pessimist. Svarta rubriker om finanskris, varsel och klimathot. Bilder av väpnade konflikter, rasism och flyktingkaravaner.


Mellan raderna: Det finns ingen morgondag, gräv ner dig där du står!


Men innan du gör det, varför inte höja blicken över tidningen och prova ett annat perspektiv: att gräva där du står. Du behöver bara skrapa bort det allra översta lagret av svartsyn och uppgivenhet för att hitta rotskott av hopp.


Som att du faktiskt lever i en världsdel som uppfann demokratin, akademin och penicillinet. En kultur som besegrat barbari, fattigdom och epidemier. Som har rensat ut sina egna spöken och en gång för alla förenats i en fredlig union.


Och om du lyfter blicken lite till så ser du att du inte är ensam. Runt dig står en halv miljard EU-medborgare med samma drömmar och våndor som du. 497 miljoner! Det är fler än USA och Ryssland tillsammans.


Tänk dig nu att alla dessa människor bestämmer sig för att göra något åt världens ödesfrågor, istället för att bara träta om gurkor och trafikregler.


Tänk dig att vi fokuserar forskare och entreprenörer i våra tjugosju länder på ny miljöteknik som kan hejda den globala uppvärmningen och ge arbete och välstånd på köpet.


För ärligt talat, vem ska annars göra det?


Tänk dig att vi utnyttjar vår diplomatiska och politiska makt till att släcka konflikthärdarna i Afrika, Mellanöstern och Sydostasien.


Vem ska annars göra det?


Tänk dig att vi bestämmer oss för att behålla initiativet i finanskrisen och ge världen ett nytt, hållbart finansiellt system.


För vem ska annars göra det?


Tänk dig till sist att förmågan till allt detta redan finns där. Kraften, kompetensen och pengarna. Parlamentet, förhandlingsborden och röstknapparna.


Och att det enda som svajar är viljan.


Dags att gå från tanke till handling. Den 7 juni har du chansen – i Europaparlamentsvalet. Att lägga din röst på Centerpartiet då är att lägga din röst på viljan. Och på de liberala krafter som sakta men säkert omvandlar vår europeiska union från Den stora byråkratin till Den goda demokratin.


Då gräver du där du står.


Då röstar du för Europas förenta krafter.


Då visar du att det är både modigt och rimligt att vara optimist.

lördag, april 25, 2009

Dags att skilja på majoritet och opposition

Samförstånd är ett nyckelord inom svensk politik. Att lösa stora såväl som små frågor i breda uppgörelser är ett ledmotiv. En princip som gynnar de flesta. Men det är en princip som kräver att alla är beredda att ge och ta. Ibland får den stora saken gå före smågnabb och alla måste ställa sig frågan vad de är beredda att lägga in i potten för att nå samförstånd.

Tyvärr har vi efter valet 2006 sett att denna princip alltmer urholkas. Samförstånden i de stora frågorna uteblir. Ta exempelvis energi- och klimatuppgörelsen. Hur bra hade det inte varit om vi nått en bred uppgörelse med samtliga riksdagspartier bakom. Sverige hade kunnat nå oanade höjder. Men nej, oppositionen ville såklart gnabbas.

Nu är vi där igen. inför EU-ordförandeskapet är det av hävd så att inrikespolitiskt tjafs får stå åt sidan för att istället visa upp en enighet i ledarskap. Men inte heller denna gången vill oppositionen nå samförstånd. Anledningen? Regeringen vill inte driva s-politik under sitt ledarskap. Det är så småaktigt av oppositionen så man nästan storknar.

Lösningen på detta är en ny princip. Dags att visa socialdemokraterna det som de inte verkar ha förstått. Ni sitter i opposition. Till regeringen är mitt tips: Skit i samförståndspolitiken. Svenska folket har valt en majoritetsregering och avvisat den socialdemokratiska politiken. Varför då alltid tulla på de egna principerna när oppositionen inte verkar inse att det faktiskt kräver motprestationer?

Det här gäller inte bara på riksplanet, utan även på lokal- och regionalnivå. Majoritet är majoritet och opposition är opposition. Ska en majoritet försöka nå samförstånd så innebär det givetvis att de måste sträcka ut handen först. Men då måste också oppositionen vara beredd att ta denna utsträckta hand. Annars är det ingen vits med att försöka nå samförstånd.

onsdag, april 22, 2009

Oerhört smart av Reinfeldt

Fredrik Reinfeldt är just nu på statsbesök i Turkiet. Under sin resa passade han på att svänga förbi den lilla staden Kulu. En stad med c:a 20 000 invånare. Det speciella med denna stad är att majoriteten av turkarna/turkättlingarna som idag bor i Sverige har sina rötter i just Kulu. Även jag har rötter i denna stad. Många har fortfarande starka band till staden och på somrarna ökar invånarantalet mångdubbelt då folk åker på semester och vill besöka släkt och vänner.

Men vad är då anledningen till att Reinfeldt ville besöka denna stad? Man kan ju vara snäll och tro på att han ville besöka den för att se hur staden som uppfostrat många av Sveriges turkar ser ut. Eller så hade han verkligen kommit för att tacka Kuluborna för deras insatser för Sverige. Men jag är nog mer realist än så. Jag tror att Renfeldt är en oerhört smart valstrategi på spåren. Människor från andra länder bosatta i Sverige har länge blivit ihopbuntade som invandrare. Deras egna etnicitet har decimerats till att bara bli ett invandrarskap. Men vi vill alla bli sedda som unika individer och inte som en osynlig del av en större massa. Reinfeldts besök i Kulu är ett sett att visa turkar i Sverige att han inte ser dem som bara invandrare, utan som just Kulubor. Besöket har rönt oerhörd uppmärksamhet, främst bland just Kulubor. För den övriga majoriteten, som inte har sina rötter i varesig Kulu eller Turkiet, så betyder besöket absolut ingenting. Men för de som har rötter i Kulu betyder det allt. - Jag ser er och jag uppskattar er, är Reinfeldts tysta budskap. Gissa om detta kommer ge payoff på valdagen.

tisdag, april 21, 2009

Byggbranschen och grönt byggande

Vilken bransch är bäst när det gäller miljömässigt byggande? Jag vet inte. Men jag vet att tänket har påverkat hela byggsektorn. Igår var jag på Fastighetsägardagen i Norrköping, anordnad av Fastighetsägarna. Egentligen var det inget riktat mot andra än just fastighetsägare, men jag snikade mig in för att lära mig mer och se vad de själva talade om. Miljö, miljö och åter miljö. Det var vad hela dagen gick ut på. Jag blev ganska positivt överraskad och skämdes lite. Skämdes för att jag hade sådana förutfattade meningar om byggbranschen. De jobbar väldigt aktivt med miljöfrågorna och med grönt byggande. Men visst, det är en konservativ bransch och det tar tid. Men när det börjar rulla så går det fort.

Fastighetsägarna har också startat ett initiativ för att öka det gröna byggandet, kallat kort och gott GreenBuilding. Det här ska bli spännande att följa på det lokala planet. Jag är övertygad om att byggherrarna och fastighetsägarna i Linköping kan lyckas med vår ambition att göra Linköping till ett föredömme för miljömässigt byggande. Jag sträcker ut min hand till dem för att visa att vi ska göra detta tillsammans. Jag vill inte stå där med pekpinnar och hota med regleringar. Det här fixar vi bäst ihop.

onsdag, april 15, 2009

Linköping vs Karlstad. Vilken är Årets Stadskärna?

"Stadskärnan är stadens skyltfönster och viktigaste stadsdel. "

Så skriver Svenska Stadskärnor på sin hemsida. Jag är benägen att hålla med. Många av de satsningar vi gjort under de senaste åren har haft just som syfte att öka stadskärnans attraktivitet. Då är det ju också skönt att få ett kvitto på att det man gör är rätt. Ett sånt kvitto är ju linköpingsbornas glada hurrarop för allt vårt arbete. Jag har tidigare skrivit om det.

Ett annat kvitto är det från utomstående experter. Just Svenska Stadskärnor är sådana experter. Och deras kvitto blir att utse oss till en av två finalister i Årets Stadskärna.

Det är härligt när så många tycker att det som Allians för Linköping gör är så bra.

Varför hinner jag inte med bloggen?

Just nu lider min blogg av mitt nya jobb. Tråkigt, men sant. Jag hinner inte med att skriva det som jag vill skriva och känner inte för att skriva bara för skrivandets skull. Min tanke inför det nya jobbet var att jag skulle bli ett "öppet" kommunalråd, som gav en bild av insidan i maktens korridorer utan att censurera. Givetvis skulle inte allt hamna på bloggen, men ändå mycket.

Tyvärr lider jag av kronisk tidsoptimism och därför tar jag just nu på mig lite mer än jag hinner med. Eller rättare sagt, jag hinner med allt, men utan några marginaler. Det känns som att jag snart är uppstrukturerad och då komemr ni få läsa ganska spännande inlägg.

torsdag, april 09, 2009

Informationsmiss höll på att sluta i kaos

Information, information och åter information. Det är min devis. Utan att informera om vad som ska göras så ska kommunen inte göra något. Medborgarna är helt beroende av den informationen de får från oss och om den inte kommer är de helt utelämnade till rykten och gissningar.

Idag skedde dessvärre en informationsmiss som höll på att sluta i totalt kaos för massor av människor. Det gällde ett planerat omläggningsarbete av fjärrvärmeledningar i Tannerfors. Tekniska Verken är de som ska utföra detta arbete, men de har anlitat NCC för att utföra själva jobbet. Informationen som lämnats ut kom igår och då framstod det som om Nya Tannerforsgatan helt skulle stängas av för trafik under 6 veckor. Alla som vet vilken pulsåder denna gata är inser att det hade inneburit kaos och katastrof för flertalet av näringsidkarna utmed denna gata. Och det är många som bedriver näringsverksamhet där.

Dagen började således med mängder av samtal från förvånade affärsinnehavare till mig. Jag var om möjligt än mer förvånad eftersom jag inget visste och kunde inte ge några svar. Ingen information hade lämnats kring detta. Efter en smått kaotisk förmiddag så fick jag tag i en ansvarig på Tekniska Verken och vi rätade ut alla frågetecken. Här är delar av hans svar,

I samband med att kommunen bygger Östra Länken så kommer fjärrvärmeledningar att läggas om. Vi kommer att bredda vägen mellan korsningen Gamla och Nya Tanneforsvägen mitt emot Inter agenturer fram till infarten mot Blomsterlandet. Det blir full framkomlighet i bägge riktningar men med reducerad fart.
Puuh! Det blir alltså ingen avstängning av gatan, utan det kommer råda full framkomlighet. Men detta bevisar bara att utan rätt information så kan allt gå fel. Har sedan dess ägnat stor del av dagen åt att ringa till affärsinnehavarna för att ge dem beskedet och lugna dem. Nu kan oxå de har en trevlig påsk.

Glad påsk på er alla!

tisdag, april 07, 2009

Gratulationerna från Turkiet är massiva. T o m från UD.

Nu hänger jag inte riktigt med. Jag har de senaste dagarna fått så många gratulationer från Turkiet och från turkar runt om i Europa. Jag hade aldrig tänkt att det kunde bli så här, men heja-ropen formligen strömmar in. Igår blev jag t o m uppringd från turkiska UD och fick en formell gratulation. Kändes helt bissart måste jag säga.

Jag har inte funderat på att mitt ursprung kunde spela så stor roll för så många andra än mina närmaste. Men nu visar det sig att det har betydelse. Jag har ju inte heller varit särskilt aktiv med att framhäva mig som turk, men det spelar visst ingen roll. Jag har min bakgrund och den ska jag uppenbarligen vara oerhört stolt över.

måndag, april 06, 2009

Jag är en stor nyhet. I Turkiet!

Sedan den 1 april är jag nytt kommunalråd i Linköpings kommun. En nyhet lokalt och regionalt. Till viss del även nationellt. Men nu har det även blivit en internationell nyhet. Turkiska medier har snappat upp att jag har turkiskt påbrå (pappa är från Turkiet). Det visade sig då att jag är det första kommunalrådet utanför Turkiet med turkist påbrå. Pangnyhet tyckte en journalist som intervjuade mig och sedan rasslade det till. Flera medier har tagit upp nyheten, bla här och här, och jag ska t o m ha funnits med på första sidan till Turkiets största dagstidning (ej på nätet) Hurriyet. Imorgon ska jag vara med i direktsändning på en daytime tv-show.

Roligt, men lite konstigt kan jag känna. Språket ställer till det lite också. Jag talar ju turkiska, men inte vardagligt. Därför blir det lite knackigt.

onsdag, april 01, 2009

Nu finns jag på YouTube

Nu kan du se hur det gick till när jag blev kommunalråd. Kanske inte den bästa videoproduktionen genom tiderna. Men det är en början.

Göran Persson flyttar till Linköping

Hör på radio att Björn Eriksson ska efterträdas som landshövding av ingen mindre än Göran Persson. Min reaktion?

Hmm!?

För en sekund så fick jag hjärtsnörp. Men jag kan bara säga, hatten av för Radio Östergötland. Den var riktigt bra!

Första arbetsdagen på nya "jobbet"

Nu är det dags. Nu bär det av till stadshuset för min första arbetsdag där. Jag känner mig som en som ska börja första klass. Nervös och full av förväntan. Men jag har en gnagande oro inom mig. Tänk om det hela är ett av de mest välplanerade aprilskämten? Tänk om det står ett gäng människor på mitt kontor när jag kommer dit och brister ut i ett "April april"?

Jag tror inte det blir så. Men säker kan man aldrig vara. Nej, det är faktiskt en annan sak som jag funderar mycket på. Hur klarar man som heltidspolitiker av att leva med insikten att detta inte är ett jobb, utan ett förtroendeuppdrag? Detta är ju min heltidssysselsättning nu. Men är det mitt jobb? Jag får nog anledning att återvända till denna diskussion om skillnaden mellan ett jobb och ett förtroendeuppdrag.