tisdag, december 22, 2009

Linköping är en av Sveriges grönaste städer

Som ansvarig för samhällsplaneringen så får jag ofta höra att vi vid varje ny byggplan håller på att bygga bort allt det gröna. Argumentet är oftast att det snart inte finns några gröna ytor kvar för Linköpingsborna. Låt oss se hur det egentligen står till med just det (aningen konstigt att skriva om hur grönt Linköping är just nu när det är som vitast).

SCB publicerar en jämförelse över svenska städer för att se hur det ser ut med grönytor. Där framgår att Linköping är en av de grönaste städerna. Varje kommuninvånare har i genomsnitt 307 m2 grönyta. Jämför med Norrköping där varje kommunmedborgare har 254 m2 grönyta. Eller med Malmö där varje invånare har 154m2 grönyta.

I Linköping har vi 579 grönområden inom tätorten som är 1 hektar eller större, varav 129 är 10 hektar eller större. Malmö, som är en större stad, har bara 499 grönområden inom tätorten.

En av de mest intressanta siffrorna visar hur nära invånarna har till grönområden. I Linköping har 15% av invånarna 4 eller fler grönområden inom 300 meter från bostaden. 77% har 1-3 grönområden inm 300 meter från bostaden och endast 8% har längre än 300 meter till något grönområde. Den sista siffran är bland de lägsta bland de jämförda kommunerna. Södertälje, Tumba och Skövde är bäst. Där är det endast 4% som saknar grönområde inom 300 meter från bostaden. Norrköping, där saknar 18% grönområde inom 300 meter från bostaden.

Så var det med att kommunen bygger bort grönområden. Vi gör tvärtom. Vi värnar den gröna staden. Trixet är dock att upprätthålla en fortsatt moderna byggnation med närhet till grönområden. Uppenbarligen lyckas vi bra med det i Linköping.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Grönområden är väl inget att eftersträva? Bättre att bygga tätt och lägga kraft på välskötta parker som trädgårdsföreningen istället för grönområden som inte gör en människa glad.
Mer och tätare hus tack!

Anonym sa...

Håller med, absolut inget att vara stolt över, Malmö är en mycket snyggare stad med betydligt vackrare parker!

Bygg bort de oändliga avstånden i Linköping!

Killerrrazz sa...

Håller med. Helt galet att sjunka ner på trädkramarnas nivå genom att prata om grönytor per invånare. Det handlar ju inte om kvantitet, utan kvalitet av de gröna områdena. Något som förvisso är betydligt svårare att beräkna. Man kan ju fråga sig varför Trädgårdsföreningen, som är en väldigt vacker och underhållen stadspark är så mycket mer välbesökt och avnjuten än exempelvis de gröna öppna fälten vid Kungsberget.

För att en "grönyta" (läs: rekreationsområde/stadspark) ska bli attraktiv och trygg för invånare krävs det att den är väl underhållen och har många olika inslag som tilltalar olika målgrupper. Detta kostar naturligtvis ganska mycket, men inte nödvändigtvis mycket mer per kvm och besökare än en busk och gräsbeklädd yta. För att få underlag för dessa vackra och väklbesökta parker så bör de alltså ligga inbäddad i den täta staden, så att många hushåll har tillgång till parken.

Så skitsamma om hur många kvm grönt lull lull som syns på en flygbild. Räkna om hur många besökande invånare en trädgård/stadspark i staden har i föhållande till sin storlekm utformning och placering. Då lär man märka att det är placering och utformning som spelar roll, och inte nödvändigtvis just storleken/mängden.