tisdag, december 22, 2009

Bondeförbundets "bruna " förflutna

"Sent omsider har Centerpartiet tagit sig an sitt mest komprometterande historiska arv, de rasistiska inslagen i Bondeförbundets 1930-tals politik." Så skriver Sven-Olof Lööf på ledarsidan till Östersundsposten. Det handlar om boken "Skuggor av ett förflutet" skriven av Anders Björnsson. Den behandlar 30-talet och de strömmningar som då rådde. Hur de präglade Bondeförbundet och ledde till att det i partiprogrammet skrevs in vad som ska betraktas som öppet rasistiska texter.

Centerpartiet har aldrig hymlat om detta förflutna. Vi har heller aldrig varit stolta över det. Men vad som skett är kanske att vi har skämts så mycket över det som då skedde, med all rätta dessutom, att vi inte heller har vågat vara stolta över vad Bondeförbundet åstadkom under 30-talet. Men nu ger vi oss i kast med den delen av vår histora som ska betraktas som solkig. Detta är dock inte att betrakta som en vitbok där vi anser att detta nu är utagerat. Nu börjar debatten. Eller som Lööf skriver, Tillkomsten av Anders Björnssons bok är ett utmärkt initiativ som tagits i rättan tid inför partiets 100-årsjubileum nästa år. Men den måste följas upp av en debatt som gör slut på den negativa mytbildningen som dröjt sig kvar om partiets förflutna. Hundraåringen ska fira rak i ryggen.

Spännande modern svensk historia som kan rekommenderas till alla som vill ha något att fylla julvilan med.

3 kommentarer:

Åsa Christoffersson sa...

Hej Muharrem!
Vad tycker du om din partikamrat Gerda Anttis debattinlägg om muslimer, invandring och etiska rådet i Corren 23/12?
Vore intressant att se kommentarer från andra centerpartister!
Gott nytt år!
Åsa Christoffersson

Muharrem sa...

Hej Åsa,

som du kanske har gissat så håller jag inte med i mycket av det som Gerda säger. Som centerpartist kan jag också säga att Gerdas åsikter är så långt från partiets ståndpunkter som det bara går. Hon uttalar sig inte som centerpartist i detta fall. Men samtidigt är det oerhört viktigt att hon inte känner att hon inte får säga det. Här tycker jag att corren gör helt rätt som lyfter fram hennes debattartikel så pass som de gjort. För jag tror att det finns många där ute som faktiskt delar en hel del av hennes åsikter. Inte för att de är främlingsfientliga, utan för att de enbart har en bild att förhålla sig till och det är den gängse bilden av muslimer som förmedlas. Nämligen en religiös bokstavstrogen kvinnoförtryckare och hatare av allt som kan betraktas som västligt.

Johan sa...

Svenskarna ska tydligen utrotas, de som kritiserar sin egen förintelse kallas "rasister"!