måndag, september 28, 2009

Liberal politik vinner val

Valet närmar sig och partierna börjar sin positionering. Sossarna har bekymmer eftersom de inte vet om de ska mot mitten eller längre vänsterut. Moderaterna har bestämt sig för att ta sig mot mitten och vara oerhört pragmatiska. I båda fallen så är det triangulering ut i fingerspetsarna som gäller. Då finns det lite utrymme för ideologi. Men valet i Tyskland visar att det finns ett enormt sug efter idelogiska partier. Partier som pratar om något djupare och något mer långsiktigt.

FDP, liberalerna, gjorde ett kanonval och ökad med drygt 5% till 14,8%. Detta utan någon "språktestfråga", utan helt på liberala värderingsfrågor. De drev frågor som mer pengar kvar i plånboken genom lägre skatter. Människan före systemet. Individens rättigheter. Integritets- och öppenhetsfrågor. Miljöfrågor. Och ett reformerat skattesystem. Läs mer i deras valmanifest (som faktiskt finns på svenska).

Lärdomen att dra av detta är att det finns utrymme för en tydligare liberal profilering inom politiken. Jag tror inte att det är så jättemycket som skiljer svenskar och tyskar, och kan de i så stor utsträckning rösta liberlat så borde centerpartiet ha en riktigt hygglig potential nästa val. Men då måste vi våga. Vi måste våga säga nej till all denna triangulering och faktiskt börja tala om vår poltik ur ett ideologiskt perspektiv. Vi måste våga skärpa till vår samhällskritik. För även om mycket hänt de senatse tre åren så är det mycket som återstår innan sossarnas systemstat blivit liberal. Och vi måste våga vara tydligt liberala. Inget mer nallande på grundläggande liberala värderingar såsom individens fri- och rättigheter.

Inga kommentarer: