torsdag, september 24, 2009

Just det, kameror ökar inte tryggheten

Jag börjar bli trött på de som hela tiden slänger sig med trygghetsbegreppet när det gäller att tillåta kameraövervakning. Hela tiden kör de med argumentet, -Det ökar ju tryggheten. Men ingen kan lyfta fram ett enda bevis på att tryggheten ökar. Istället så är det vi som försöker få lite vett och sans i denna debatt som måste lyfta fram bevisen, och knappt då vill övervakningsivrarna se sanningen.

Nu har BRÅ kommit med en ny rapport som återigen visar att kameraövervakning inte ökar tryggheten. Undersökningen är gjord i Landskrona och man har utvärderat deras övervakning av de mest brottsutsatta områdena i stan. Så här säger resultatet,

Under det första året med kameraövervakning ökade de anmälda
våldsbrottenutomhus med över 70 procent på de kameraövervakade gatorna.
Framför alltökade misshandel utomhus.
Hur var det nu med den ökade tryggheten?

Vidare framgår att intervjuade personer upplever att tryggheten ökat, men det skiljde sig något mellan yngre och äldre. Eftersom brotten oftast begicks på natten så var det främst de yngre som inte kände av den ökade tryggheten. D v s, de som vistas i området på dagtid och inte heller tidigare behövt oroa sig för brott känner ökad trygghet med kameror. Medan de som är i riskgruppen, unga, och är på plats på kvällar och nätter inte kände ökad trygghet med kameror.

Då återkommer jag till fråga. Leder kameror till ökad trygghet? Eller lurar vi bara oss själva genom att ge en falsk bild av trygghet? Jag tror att vi lurar oss själva. Och som politiker skulle jag lura allmänheten om jag sa att kameror är ett bra sätt att öka tryggheten på. Vi behöver göra mycket annat innan vi kan säga att kameror behövs. Annars kommer fler råka ut för brott medan vi slår oss för bröstet och säger att vi gör vad vi kan.

Skånepolisens Jan Landström säger det så bra till DN,
Våldsbrott har med alkohol och sinnesstämning att göra. När folk blir
förbannade tittar de sig inte om efter en kamera innan de slår någon på
käften.
Läs även min Allianskollega Linnea Darells bloggpost om detta.

1 kommentar:

feminix sa...

Anna Linds mördare fångades med hjälp av kameraövervakning. Att våldsbrotten och otryggheten ökar beror inte på att vi har fler kameror, men vi kan se VEM som slår ner faster Agda och tar hennes plånbok. Fram för kameror överallt! De enda som behöver frukta detta är väl brottslingarna?