onsdag, augusti 12, 2009

Är alla företagare bra?

Ibland förundras jag över den svarvita värld vi lever i. Hur kan allting uttryckas i antingen eller? Detta blir ännu tydligare inom politiken. "Antingen gör vi på detta vis eller så går hela världen åt h-ete" är ett vanligt förhållningssätt. Ett tydligt exempel är när det gäller privata kontra offentliga utförare inom kommunerna. Vänsterblocket är här experter på att uttrycka det hemska som kommer ske om utföraren inte är offentlig. I sina bästa stunder kan de sträcka sig till att låta ideella krafter sköta verksamhet. Men privata vinstdrivande företag? Nej huh vad hemskt.

Av någon lustig anledning så tycker de sig ibland få rätt när enskilda företag gör bort sig eller medvetet fifflar. Vi har två exempel i Östergötland nu. Det ena är ett privat vårdbolag i Söderköping som tagit över en kommunalverksamhet och nu håller på att gå i konkurs. Detta ger vänsterfolk vatten på kvarnen för att göra liknande uttalanden,

- Oppositionen reserverade sig mot beslutet att lägga ut driften av
Storängsenheten på entrepenad. Vi ställde oss också frågande till att 3 O:s
anbud var så pass mycket billigare än de övriga, berättar Gerd Aronsson som
tycker att det är kommunens sak att driva äldrevård.
Kommunens sak att driva äldrevård? Men samme Gerd (S) kan samtidigt med att säga,
- Det har blivit förbättringar på boendet. De gamla har fått komma ut mer
och det har blivit fler aktiviteter
Men det är ändå principen. Det ska inte finnas vinstintressen inom det offentliga, även om det innebär högre kvalitet.

Det andra exemplet är från Åtvidaberg där kommunen betalar 2,4 miljoner kronor per år till en företagare för att simhallen hålls öppen för Åtvidabergs skolelever och allmänhet. Nu visar det sig att denne företagare är skattefifflare av rang, i Italien. Nu hörs röster som tycker det är uselt att göra affärer mellan kommun och privata företag. Företagare är bara ute efter en sak, blåsa kommunen på skattepengar.

Om vänstern får vatten på sina hjul av dessa fåtal exempel så är det nästan lika illa varje gång en borgerlig politiker försöker försvara ett företag som gör fel eller en upphandling som är dålig. Varför känner man sig ibland tvungen att försvara privata utförare om det egentligen är uppenbart att de gör ett dåligt jobb?

Jag tror stenhårt på att vi kan få ut bättre verksamhet om vi jobbar med fler utförare. Varje företag är unikt och jobbar på olika sätt. Dessutom tvingar konkurrensen alla att göra sitt yttersta för att behålla en upphandlig. Därför stödjer jag privata utförare inom den offentligt finansierade verksamheten. Men samtidigt är jag inte beredd att försvara en dålig verksamhet
bara för att den drivs av ett privat företag. Det finns mängder med urusla företagare därute som egentligen borde syssla med något annat. Det finns också en del, tursamt nog bara ett fåtal, företagare som är ute efter att lura allt och alla på snabba pengar. Men vi kan inte låta dessa stå exempel för den absoluta majoritet av företagare som är superduktiga på det de gör och som sliter håradre än många av oss är beredda att göra. Därför tycker jag att diskussionerna om privata utförare borde vara mer nyanserad och innehålla hela färgskalan, inte bara den svarta och vita.

Inga kommentarer: