söndag, juli 05, 2009

Studio Ett imorgon

Jag ska medverka i Studio Ett. Tror det är imrogon. Intervjun ska i alla fall ske imorgon, men jag vet inte exakt när det sänds. Ämnet är bilpooler.

Linköping har kommit väldigt långt när det gäller bilpool. Det är egentligen rätt genialiskt. Du går med i en pool och betalar in en viss summa, 99 kr/mån. Sedan får du möjlighet att hyra en bil för kortare eller längre perioder till en förmånlig penning. Det är inte kommunen som sköter poolen, utan det är Sunfleet som är entreprenör. Ska du bara storhandla eller köpa ngt skrymmande så betalar du för exakt den tid och den sträcka som du använder bilen. Du behöver inte hyra ett helt dygn.

Det som är genialiskt är att bilen finns där efter dina behov. Du behöver inte tänka på ngt annat än att köra. Ingen besiktning, ingen service, inga däckbyten, ingen försäkring= inga bekymmer. Bara tuta och kör. Detta ställer hela ägandet på sin spets. Varför äga när man kan hyra? Varför ta på sig en utgift som du vet att du aldrig kommer få igen när du kan få samma nytta utan att behöva äga? En bilinvestering är kanske den dummaste investering vi gör. Du förlorar en stor del av värdet i samma stund du rullar ut från bilhandlaren. Två år senare är det inte ens säkert, snarare troligt, att du knappt får ut hälften av vad du lagt ut. Och då är inte ens hälften av billånet betalt.

Bilpoolen erbjuder dig istället möjligheten att ta del av bilens alla fördelar utan bekymmren. Du kanske tycker att det är dyrt att betala drygt 1000 kr för en hyrhelg. Men tänk på att det är inte så många helger som du utnyttjar din egen bil och kostnaden för varje helg du egentligen behöver din egen bil är nog många gånger högre än 1000 kr.

För mig är det enkelt. Den som har ett vardagligt behov av bilen ska inte ansluta sig till bilpoolen. Inte än i alla fall. Men de som bor relativt tätortsnära och inte har behov av bilen dagligen borde definitivt ansluta sig. Det är ekonomsikt det klokaste.

Men bilen är ju inte en logisk investering. Vi gör den oftast med känslorna snarare än förnuftet. Det är fortfarande ett tecken på välstånd att köra upp en ny bil på uppfarten och visa upp den för grannarna. Men den är inte klok.

Jag tror att bilpooler har framtiden för sig. De kommer bli för bilbranschen vad Spotify blivit för musikbranschen. Ta del av alla fördelar utan att äga.

Inga kommentarer: