onsdag, juni 24, 2009

Vill moderaterna i Norrköping lämna 4:e storstadsregionen?

Ja, man kan verkligen undra vad moderaterna i Norrköping tycker om 4:e storstadsregionen. Fredrik Bergqvist, oppositionsråd för moderaterna i Norrköping, skriver nämligen så här på sin blogg,
Jag börjar bli mer och mer tveksam till samarbetet inom fjärde
storstadsregionen med Linköping.

Anledningen? Jo det är tydligen ett flygplatsbråk. Det handlar om en etablering av en ny flyglinje driven av Finnair. Norrköping vill ha den. Men se det ville visst också Linköping. Är det så konstigt när vi faktiskt har två flygplatser? Men detta är tydligen en anledning för Fredrik att tveka på ett fortsatt samarbete. Jag undrar vad det finns för andra saker som gjort honom tveksam? Och vore det inte klädsamt om han, och eventuellt andra Norrköpingsmoderater, då klev fram och sa att de inte vill se en fortsättning på detta samarbete.

8 kommentarer:

Rolf Johansson (Gammelkil) sa...

Är det egentligen så mycket till "samarbete" då Linköping ger bort sitt universitet och inte får något tillbaks förutom missunnsamhet?

Jan-Åke sa...

Jag förstår inte riktigt hans resonemang när han implicit menar att Linköping "stjäl" en potentiell kund av Norrköping? Är det inte så det fungerar på en konkurensutsatt marknad? Eller är de brända efter att Air Baltic valde Linköping över Norrköping?

Tråkig inställning att bli negativ till det fina spriande sammarbetet mellan våra städer på grund av en "prestige" grej som det här

Anders sa...

Håller med Rolf, varför ska vi ge bort vårt unversitet, virtualiseringcenter och vår tillväxt till denna stad som inte ger tillbaks någonting.

Linköping universitet ska återsamlas i Linköping.

Robin Andersson sa...

Jag håller för det första med om att LiU bör vara samlat i Linköping. Detta har dock ingenting med att man "inte ska dela med sig om man inte får något tillbaka", utan för att jag är övertygad om att kompentensen utnyttjas mer effektivt om allt finns samlat i ett kluster.

Angående flygplatsfrågan så är det ju riktigt synd att man reagerar som man gör i Norrköping. Nu var det väl i och för sig en (1) politiker som uttalade sig samt en redaktör på en lokaltidning som gärna vill späda på Linköpingshatet.

Samarbetet "fjärde storstadsregionen" bör ju fungera så att kommunerna stöttar varandra i de projekt som respektive kommun är nischad åt, dvs. det som de är bra på bör de bli bättre på. Exempelvis så har ju Norrköping en stor och bra hamn som alla andra kommuner bör hjäla dem att driva. Det är bra för Norrköping, då det blir en storhamn i svenska mått. Det, i sin tur, gagnar hela regionen då den får en storhamn. Likadant bör alla kommuner stötta Linköping så att deras Universitet blir så bra som möjligt. Detta gagnar Linköping, som får en internationellt erkänd skola, vilket medför att regionen får.... ja, osv.

Men i de fall där det inte handlar om att stötta varandras "särskilda egenskaper", där regionen får en toppklassad egenskap så att säga, där bör det kunna vara fritt fram att konkurrera. Det man ofta glömmer är att skattebetalarna i respektive kommun också betalar för just den kommunen ska utvecklas och bli starkare. Det man sedan betalar får , med avseende på regionen i stort, är ju att andra kommuner ska komplettera sin egen kommun med egenskaper som man själv inte innehar och som man själv kan dra nytta av.

Så med andra ord tycker jag inte att der är något s.k. "fulspel" som har skett. Tvärt om så är det just sådana här saker som samarbetet inte ska blandas in i.

Anders sa...

I samarbeten brukar det fungera som så att man ger och tar, vad Norrköping har givit tillbaka till Linköping undrar många idag, inte bara i Linköping, utan även i Mjölby, Åtvidaberg och Motala...

Om samarbetsförhållande inte infinner sig utan att ena kommunen bara ska 'ha' då måste detta anses vara ett icke-existerande samarbete varav det bör brytas per omgående, därför är det av relevans att betrakta det faktum att Lkpg ger bort sin tillväxt och inte får något tillbaks förutom ett kompakt hat från Norrköpingspolitiker samt etablerad media (NT) och de hattrådar där de ger Norrköpingsborna möjlighet att spy sitt hat över Linköping.

http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5366770#forum

Likande trådar har jag aldrig sett i någon Lkpgsmedia, denna aversion finns inte i Linköping. Bryt "samarbetet" och återsamla LiU på Valla! Mille Millnert har under lång tid fått splittra sönder Linköpings universitet och flytta det han hinner till sin födelseort Norrköping.

Anonym sa...

Jag påstår att Corren/NT är ett av de större hoten mot den 4e storstadsregionen och samarbetet mellan Linköping och Norrköping.
De har konsekvent låtit bli att skriva om vad som händer i respektive städer. Detta innebär ju att "den där borta" betraktas med misstänksamhet eftersom man inte vet vad som händer och varför.
Om man dessutom skriver något så verkar det vara negativa nyheter som blåser under främlingsskapet.
Tänk vad en positiv tidningskoncern skulle kunna utföra för regionen i stället.
/Leif Tollén

Anonym sa...

Rolf, Anders m.fl., det verkar finnas okunnighet hur Linköping fick universitetet. Norrk och Link hade en gemensam högskolekommitté för att få ett universitet till Östergötland. För att inte förlora universitetet helt pga osämja mellan städerna stödde Norrk slutligen att Link fick universitetet. I gengäld skulle delar av universitet förläggas i Norrk. Det dröjde till 90-talet innan det förverkligades, när Norrk signalerade att man annars tänkte jobba för att få en egen konkurrerande högskola.

Anonym sa...

För att inte Östergötland skulle förlora universitetet helt, skulle det stå.

I början av 70-talet var det bråk om tekniska högskolan. Enl Norrk var överenskommelsen att den skulle placeras i Norrk om Link fick universitetet. Det sägs att Norrk hade flata politiker och Link framåt Saab-folk.