fredag, maj 15, 2009

Varför blev jag inte ingenjör?

Det är inte utan att man förundras över vad kreativa ingenjörer kan åstadkomma. Efter besöket på Saab så känner jag att min beundran för Sveriges ingenjörer är enorm. Inte bara för att man bygger flygplan, utan för att man tar sig an uppgifter med en hängivenhet som annars är svår att uppbåda. Att gå runt i lokalerna på Sabb och känna historien är mäktigt. Men tanken på att denna typ av industrihistoria finns på många platser runt om i vårt land är än mer överväldigande.

Tänk att ett pluttland i Europas periferi kan konkurrera med de största industrinationerna i världen. Tänk att svenska ingenjörer tillhör de absolut bästa i världen. Och tänk att allt detta beror på driftiga människor som hela tiden ser möjligheterna före problemen, har viljan framför oviljan och älskar att skapa. Jag borde blivit ingenjör!

2 kommentarer:

Martin Björnsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Martin Björnsson sa...

Jadu, Muharrem, vi ingenjörer sneglar ofta bortåt politiken och undrar när den kan komma runt till att fokusera mer på att faktiskt hitta bra lösningar för sakfrågorna i stället för att ständigt fastna i käbbel kring ideologi. ;)

Visst finns brytningen ideologi/pragmatik i ingenjörsvärlden också - alla har sina ideologiska favoritsätt att närma sig problem på. Men alla vet samtidigt att nåt som bara är byggt på en enda designideologi aldrig kommer att lyfta från marken. Man behöver hitta rätt verktyg och rätt tankesätt för rätt situaition - alltid. Förutsättningslöst - det är det viktigaste av allt.

Därför svär vi emellanåt över "politik" från ovan som hindrar oss från att lösa problemen på bästa sätt, eftersom man bara får välja på Rätta och Renläriga sätt. (Ibland har vi fel, eftersom det faktiskt var saker vi glömt tänka på, men rätt ofta har vi rätt.)

Och om det visar sig att det inte funkar får man tillbaka till ritbordet och göra om. Man tar sig fram på att våga testa, erkänna misstag och tänka om, tills det fanimig funkar. Det är ingenjörsmässighet.

Så, om du bara tillämpar detta i politiken och som kommunalråd sätter ett gott exempel som kan sprida sig, lovar jag att utnämna dig till hedersingenjör. :)