onsdag, maj 20, 2009

Kommunens finansiella läge.

Idag hade Allians för Linköping sin tuffaste preskonferens någonsin. Vi presenterade det finansiella läget i kommunen och hur vi ska hantera det.

Som det ser ut idag så har vi minskade skatteintäkter på 177 miljoner kronor 2009 och 315 miljoner kronor 2010. Det är pengar som vi saknar sedan vi gjorde vår budget. Men Linköpings kommun är ingen fattig kommun. Vi har en del sparade i ladorna. Främst på grund av en ansvarsfull husshållning med skattemedel. tack vare detta så är inte de minskade skatteintäkterna likamed vad vi behöver spara. Genom att använda en del reserver och göra administartiva besparingar så har vi ett sparkrav på 69 miljoner kornor 2009 och 163 miljoner kronor 2010. Det är ganska bra jobbat med tanke på de förutsättningarna vi hade. Men tyvärr räcker inte detta.

Vi behöver som sagt spara en del pengar och det måste göras i hela verksamheten. Detta är bland det tuffaste man som politiker kan stå inför. Men att inte göra något är inget alternativ. För om vi sticker huvudet i sanden så riskerar vi hela välfärden i Linköping framöver. De minskade skatteintäkterna trillar liksom inte ned från himlen. Att inte göra något nu skulle innbära dramatiska nedskärningar framöver och kraftigt höjda skatter. Att dra ned på välfärden samtidigt som man ökar skattetyngden på de med minst marginaler är ett säkert recept på katastrof. Men visst kommer en del partier att låta sedelpressarna gå varma. De kommer låtsas som att de minsann har pengar till att göra allt mycket bättre än vad vi gör. Vi kommer nu få se oansvaret få ett ansikte i dessa partier.

Men ingen politiker som jag känner har engagerat sig för att främst syssla med asfalt. Därför slog jag idag fast att barnen måste få gå före asfalt. När de utlovade statsbidragen kommer så har vi därför redan beslutat att de ska gå till välfärden. Det vill säga skola och omsorg kommer få dela på de 75 miljoner som det handlar om för Linköpings del 2010. Även de överskott vi gör ska vi diskutera om inte även de borde lindra effekterna för välfärdsverksamheterna. Välfärden ska värnas, även om det sker på bekostnad av vissa investeringar.

Som sagt, detta är inget lätt beslut. Men med överblick över kommunsverige så kan jag bara säga en sak. Jag är oerhört glad att jag bor i Linköping. Situationen för många andra kommuner ser nu nattsvart ut. För vår del så kommer besparingarna att märkas. Men ett sparkrav på 69 miljoner ska ställas i relation till den totala omsättningen på över 7 miljarder.

Inga kommentarer: