onsdag, april 29, 2009

Rödgrönt alternativ?

Det är i svåra tider som de ansvarsfulla skiljs från de slösaktiga. De som tror att det finns ett hemligt recept för "den enda lösningen" mot de som orkar hålla emot särkraven på mer pengar. Oppositionen har gjort flera försök för att framställa sig som ett seriöst alternativ. Men gång efter gång klappar deras försök ihop. Man skulle då kunna tro att med finanskrisen som förevändning så skulle de kunna få ihop något gemensamt. Men inte ens nu orkar de vara ansvarsfulla.

Jag förstår inte. Vill man framstå som ett seriöst regeringsalternativ som kan leda landet i denna svåra tid så måste man väl visa ansvar? Att sätta sprätt på pengar är inte ansvarsfullt. Att satsa pengarna på de egna särintressena är inte ansvarsfullt. Framförallt, att blunda för nödvändiga beslut är inte ansvarsfullt.

Men en sak ska de ha eloge för. Nu har de klargjort att vid ett regeringsskifte är det en skattechock som väntar. Hur stor den blir vet vi inte, de har inte enats om det. Men vi vet att det blir avsevärt högre skatter.

En lokal koppling går att göra till detta. Vänsterpartiet har under alla mina år i Linköpingspolitiken drivit 1 krona i skattehöjning. Miljöpartiet drev länge 50 öre, men ändrade sig förra året och vill också ha 1 krona i skattehöjning. Men de vill ge denna skattehöjning till vårt kommunala energibolag för att de "ska satsa på miljö". Sossarna föreslår ingen skattehöjning. Än. Men de sätter istället sprätt på i princip alla extramedel som kommunen har som buffert. Detta gjorde de innan finanskrisen slog till så hur de skulle kunna ta sig ur denna situation förstår jag inte. Om inte även de vill höja skatten?

Inga kommentarer: