lördag, april 25, 2009

Dags att skilja på majoritet och opposition

Samförstånd är ett nyckelord inom svensk politik. Att lösa stora såväl som små frågor i breda uppgörelser är ett ledmotiv. En princip som gynnar de flesta. Men det är en princip som kräver att alla är beredda att ge och ta. Ibland får den stora saken gå före smågnabb och alla måste ställa sig frågan vad de är beredda att lägga in i potten för att nå samförstånd.

Tyvärr har vi efter valet 2006 sett att denna princip alltmer urholkas. Samförstånden i de stora frågorna uteblir. Ta exempelvis energi- och klimatuppgörelsen. Hur bra hade det inte varit om vi nått en bred uppgörelse med samtliga riksdagspartier bakom. Sverige hade kunnat nå oanade höjder. Men nej, oppositionen ville såklart gnabbas.

Nu är vi där igen. inför EU-ordförandeskapet är det av hävd så att inrikespolitiskt tjafs får stå åt sidan för att istället visa upp en enighet i ledarskap. Men inte heller denna gången vill oppositionen nå samförstånd. Anledningen? Regeringen vill inte driva s-politik under sitt ledarskap. Det är så småaktigt av oppositionen så man nästan storknar.

Lösningen på detta är en ny princip. Dags att visa socialdemokraterna det som de inte verkar ha förstått. Ni sitter i opposition. Till regeringen är mitt tips: Skit i samförståndspolitiken. Svenska folket har valt en majoritetsregering och avvisat den socialdemokratiska politiken. Varför då alltid tulla på de egna principerna när oppositionen inte verkar inse att det faktiskt kräver motprestationer?

Det här gäller inte bara på riksplanet, utan även på lokal- och regionalnivå. Majoritet är majoritet och opposition är opposition. Ska en majoritet försöka nå samförstånd så innebär det givetvis att de måste sträcka ut handen först. Men då måste också oppositionen vara beredd att ta denna utsträckta hand. Annars är det ingen vits med att försöka nå samförstånd.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har rätt i att Regeringen i princip skulle kunna ignorera Oppositionen. Dock så vill man ju inte att allt man gör under denna period förstörs när opositionen kommer till makten.

Muharrem sa...

Du har helt rätt att viljan och ambitionen bör vara att beslut som tas kan anses som stabila över längre perioder.

Men, regeringen får inte ge efter för oppositionen enbart för att besluten ska hålla över tid. Det är då upp till väljarna att besluta om de vill ha kvar vissa beslut eller inte. Om besluten inte gillas så röstar man på något annat.

berzell.se sa...

Det går an att säga att man vill ha de blocköverskridande beslut. Exempelvis tog Socialdemokraterna ett nytt beslut i betygsfrågan för att kunna gå maktalliansen till mötes. Men när det blev skarpt läge och komma överens så vände Björklund på klacken.

När det gäller klimatfrågan handlar det om en förhandling och en överenskommelse. Det handlar om två sidor dom ska komma överens. Men maktalliansen verkar mena att "tyck som vi så kommer vi överens".

När vi ändå pratar om utsträckta händer, så undrar jag var din arm tog vägen när det gäller friköpsavgiften till tomträtterna? Vi bordlade det på förra nämndsammanträdet för att hinna komma överens. Men ännu har vi inte hört något förslag från er på högerkanten.

Men vi väntar fortfarande.

Muharrem sa...

Roger,

kul att du hittat hit.

Jag tror inte att vi har samma uppfattning när det gäller vem som har gjort vad i olika förhandlingar. Min poäng är att majoriteten har fått medborgarnas förtoende och måste förvalta det. Ambitionen att komma överens får inte förblinda majoriteten så pass att inga beslut kan tas utan att konsensus nås. Detta innebär att det ibland är upp till oppositionen att faktiskt flytta sina positioner lite längre.

PS. Snygg bakgrund du valt till din blogg. Du borde nog le lite mer på bilden för du står i en av Linköpings mest uppskattade parker DS. =)