onsdag, februari 11, 2009

Valstugor är så ute!

Tiden går fort. Det är c:a 1,5 år kvar tills valet. Mellan det så ska det hinnas med kyrkoval och val till EP-parlamentet. Ett stående inslag i valrörelser är de obligatoriska valstugorna. Ett bra sätt att visa sig synlig och att ge nyfikna medborgare information. Men de är inte bara av godo. Tyvärr så ser jag många nackdelar med valstugorna. De är ofta omoderna friggebodar som inte allt för sällan ser sunkiga ut. De tapetseras med valaffischer och allsköns politiska budskap som bara ger ett rörigt intryck. De lockar till sig många intresserade, men oftast är det personer som blivit ditkommenderade (elever/studenter som gör arbeten) eller diverse "rättshaverister" som ser en möjlighet att sätta dit politikera eller delge dem sina synpunkter. Vet inte hur många sådana rättshaversiter som jag träffade i senaste valrörelsen, men det var många och alla hade de samma synpunkt, "du är dum i huvudet och det är alla andra politiker oxå".

Men faktum är att en valstuga kan fungera som en bra mötesplats för spontana politiska möten och som en mobil informationplattform. Men för att de ska fungera optimalt och attrahera intresserade människor så behövs en uppfräschning. På designutbildningen vid Gotlands Högskola så har några studenter tagit fasta på detta och försökt ge sina bilder av hur partiernas valstugor skulle kunna se ut. Kolla in här. Ganska intressant faktiskt. Men som centerpartist så måste jag erkänna att vår inte var särskilt spännande. Annat är det med vänsterpariets och Moderaternas. Jag tycker de är fräscha och nydanande. Vänsterpartiets som är multifunktionell, snygg och inbjudande och moderaternas som verkligen tar fasta i köksbordssamtalet, ett stående inslag i deras omdaning.

Bara fantasin finns så kan nog valstugorna och torgmötena bli bra och intressanta. Men om de ska se ut som de alltid gjort så skulle nog jag rekommendera att de slopas helt.

1 kommentar:

Anonym sa...

KoGooglalla in Sveriges snyggaste valstugor....