lördag, januari 31, 2009

Lägg ned Försäkringskassan och polisanmäl ledningen

2008 präglades av många saker. En av dessa saker var det totala haveriet av Försäkringskassan. Varje dag, mer eller mindre, har vi kunnat läsa om allt som gått fel. Utbetalningar som försenats i månader, personer som inte kommer i kontakt med sina handläggare o.s.v. Min tro på alla skriverier började väl med misstänksamhet, men har nu gått över i total förståelse. Försäkringskassan har allvarliga problem. I mina ögon återstår bara en sak. Lägg ned hela organisationen!

Alla ni som tror att jag inte vill se deras verksamhet fortsätta kan lugna sig. De gör ett oerhört viktigt jobb. De handlägger kanske den största delen av vårt sociala trygghetssystem och fundamentet i den svenska modellen. Men just därför är det oerhört viktigt att de fungerar utan några större svårigheter. Som det ser ut nu så är det en gigantisk administrativ koloss på lerfötter som inte klarar av att upprätthålla sin egen grunduppgift. Varför då inte ta och lägga ned verksamheten, omstrukturera den i annan form (mindre administration) och starta upp under nytt namn och ny form. Givetvis i offentlig regi. Detta kan tyckas onödigt, men för mig återstår inget annat. Det verkar som att det sitter en hel massa skit ingrott i väggarna hos kassan att det inte går att ändra något utan att det möter massivt motstånd. Och det är helt naturligt. Enligt grundläggande Public Policy teori så får stora organisationer efter ett tag lite av ett eget liv. Deras mål blir till slut att rättfärdiga sin egen existens istället för att leverera det som de från början var tänkta att leverera. Varför de ska finnas till blir inte lika viktigt som att de ska finnas till. Fokus läggs mer och mer på att växa och grundfrågorna tappar allt större fotfäste. resultatet blir att organisationen till slut blir så stor och otymplig att ingen kan se klart och verksamheten spretar åt alla håll. Återstår en sak, lägg ned, gör om, gör rätt.

Försäkringskassan har dessutom fungerat som en del av den socialdemokratiska partiapparaten vilket ytterligare försvagat deras roll. De har fokuserat på att fingera modeller för att förvanska arbetslöshetsstatistiken. Till detta kan läggas att lojala partiarbetare kunnat säkra sig en inkomst i dess ledning.

Efter att imorse ha läst DN så dyker även en annan tanke upp. Polisanmäl hela ledningen för Försäkringskassan med avgående GD Curt Malmborg i spetsen. Hur i h-te kan man vara så pass oansvarig med skattemedel att man vågar riskera allt på ett kort. När dessutom allt havererar och det visar sig att Försäkringskassan verkar ha slängt hundratals miljoner i sjön så väljer
Malmborg att bara avgå. Dra dem inför rätta för brott mot rikets alla lagar. Om det är sant att deras nya IT-system är så pass ineffektivt att det måste skrotas då måste det få fler följder än att några bara får lämna jobbet. Sker inget annat så slutar jag betala skatt!

2 kommentarer:

Anonym sa...

läs nedan:
http://www.realtid.se/ArticlePages/200809/16/20080916150225_Realtid711/20080916150225_Realtid711.dbp.asp

Bastian sa...

Hoppas flera få del av mitt fall och inte blunda.

http://www.stpress.se/zino.aspx?articleID=14123