fredag, januari 30, 2009

Gaza har öppnat många sår

Jag ska inte skriva en lång radda om den senaste tidens situation i Gaza. Jag vill bara peka på vilken oerhört känslig fråga det är. Den väcker känslor hos alla som pratar om den, vare sig de vet något om ämnet eller inte. Oftast så tar sig diskussionen ganska heta uttryck och det blir ganska emotionellt. Ett tydligt bevis på detta är vad som hände i Davos idag. Israels President Shimon Peres och Turkiets statsminsiter Recep Tayyip Erdogan deltog båda i en paneldebatt som efter ett tag helt spårade ur. Läs Haaretz rapport om det här. Två oerhört kunniga och rutinerade politiker som vanligtvis är diplomatiska ut i fingerspetsarna kunde inte hålla sina känslor tillbaka.

Om nu inte två politiker som är oerhört vana vid den internationella arenan kan hålla känslorna i schakt, hur ska då andra göra det? Frågan om palestina kommer även fortsättningsvis att väcka känslor och troligtvis kommer den fortfarande vara olöst långt framöver. Oerhört tråkigt och oerhört beklämande.

Jag vill bara göra ett förtydligande. Hamas är, har alltid varit och kommer alltid förbli, en terrororganisation som jag har svårt att se hur vi kan motivera dialog med. Men priset för fred kanske är att det sker en dialog?

Inga kommentarer: