måndag, januari 05, 2009

Anne Ludvigsson och Lousie Malmström (s) måste vara kommunister

Läser en debattartikel i dagens corren, undertecknad av de bägge s-märkta riksdagsledamöterna Anne Ludvigsson och Lousie Malmström. Den handlar om "utförsäljningen av Apoteket". Medan jag läser debattartikeln framstår det som allt tydligare att dessa bägge riksdagsledamöter måste tro så starkt på socialismen att de tappat all förankring i verkligheten. De som skriver under en sådan artikel måste vara kommunister. För hela artikeln handlar om det olyckliga i att undanta Apotekets monopol. Argumenten som läggs fram går ut på att det är bra som det är så ändra inget. Inga andra argument finns även om de försöker bolla med retorik såsom "det blir sämre för pensionärer och barnfamiljer". Eller, "detta är bara ideologiskt och gynnar egentligen ingen". Men herregud människor, vakna upp!

Jag ska ge några exempel på varför Apotekets monopol borde försvinna. Jag ska nu bli förälder. Ponera att mina barn blir sjuka, så som små barn kan bli. Och tänk att detta sker en lördagkväll. Jag upptäcker att vi inte har värktabletter hemma. Som den gode föräldern jag är åker jag till Apoteket bara för att upptäcka att de har stängt. För på helger stänger de 18.00. Och jag kan inte få tag i några läkemedel föränn 10.00 nästa dag då de öppnar igen. Jag kanske ska tillägga också att dessa tider gäller bara vid det jouröppna apoteket. Det som ligger närmast mig, i Berga, har stängt på helger. Därför är monopolet inte bra för småbarnsföräldrar. Alternativet att kunna handla dessa i en matbutik hade kanske inte gett mig dygnet-runt service, men drastiskt längre tid. Exempel ICA Maxi som har öppet 07.00-22.00 alla dagar. Får Statoil oxå sälja värktabletter så får vi faktiskt dygnet-runt service.

Ett annat argument kan vi ju hämta från rökarnas vardag. Det är ju inte länge sedan en rökare kunde få alla sina beroendeframkallande preparat tillgodosedda i matbutiken, men inget som kunde hjälpa densamme att bli kvitt sitt beroende. Ett helt sjukt upplägg. Köp cigeretter här, men om du vill sluta så måste du vända dig till apoteket. Nu så kan den som vill sluta röka faktiskt oxå köpa Nicorett och andra rökavvänjningsmedel direkt i vilken matbutik som helst. Och hör och häpna, världen gick inte under. Vi klarar faktiskt av att handla läkemedel i en vanlig butik. Nu är det väl ingen som ens rycker på axlarna åt detta. Ja kanske förutom de ovan nämnda damerna.

Nej, kära s-ledamöter. Ni är helt ute och cyklar. Ni måste inse att verkligheten ser annorlunda ut än ni inbillar er. Ni måste inse att det är ni som är helt förblindade av ideologiska argument som saknar faktisk förankring.

6 kommentarer:

Leif Nixon sa...

När jag bodde i Vikingstad hade ICA-butiken apoteksservice, med ett mindre sortiment receptfria mediciner. Toksmidigt!

Muharrem sa...

Se där, hur det kan se ut från verkligheten. Tänk om dessa två damer kunde ta verkligheten som inteckning, istället för att sprida skräckpropaganda omkring sig.

Johan Lundgren sa...

Tja tror att vi diskuterat det förut du och jag men säger det väl igen. Gärna en avreglering av apoteket för monopol är aldrig bra men jag tycker man ska vara försiktig med att sälja läkemedel utan tillgång till farmaceuftisk kompetens och rådgivning därför är och förblir jag tveksam till försäljning av t ex värktabletter på Statoil, om inte Statoil (lite paradoxalt att exemplifiera med ett Norskt statligt bolag :-) vill ha en farmaceuft i tjänst. Tycker en kanske allt för synisk sjuksköterska

Leif Nixon sa...

Johan, då måste jag få fråga lätt insinuant om du tycker att ICA i Vikingstad inte längre ska få sälja flytande Alvedon.

Ylva sa...

Vilka barnfamiljer tycker det är bättre som det är med dagens monopol? Mig har ingen frågat!
Receptbelagd medicin skall säljas av personer med farmaceutisk (hur stavas det ...?) utbildning. Som jag förstår är det också ett krav för de som vill öppna privata "apotek". Om t ex ICA eller Statoil som nämns som referensobjekt skall bli återförsäljare av receptbelagd medicin så får de anställa en farmaceut, what's the problem. Som privatperson eftersträvar jag: närhet, tillgänglighet, service och kompetens, och jag är övertygad om att den privata marknaden kan tillfredsställa mina behov.

Ylva sa...

och Ylva skriver med referens till handelskammarbloggen inte Sydsvenska handelskammaren som jag felaktigt länkade till i mitt tidgare inlägg, sorry!!!!