onsdag, december 03, 2008

Varför privat ägande är bättre än offentligt

Om jag säger Parks & Resorts Scandinavia AB, vad säger ni då? Troligtvis inte mycket. Men om jag säger Gröna Lund, Kolmården, Aquaria vattenmuseum och Skara sommarland så säger det er säkert en hel del. Parks & Resort är ägare av samtliga nöjesparker.

Om vi uppehåller oss enbart vid Kolmården så ska vi börja med den tid då Kolmården ägdes av Norrköpings kommun. Djurparken drabbades av ekonomisk kris och underhållet hade negligerats under flera år. Det hela var ett politiskt spektakel. När det krisade vad gjorde då kommunen? Jo, självklart pumpade de in skattemedel. Det gick t o m så långt att frågan var uppe i riksdagen där det motionerades om statligt stöd. En av Sveriges mest anrika nöjesetablisemang för barnfamiljer höll på att gå i putten beroende på ägaren. Ett "kontroversiellt" beslut togs då att sälja till en privat intressent som redan drev Vildmarkshotellt intill parken. Så här i backspegeln kan vi bara konstatera att försäljningen blev en total succé.

Eller vad sägs om:

Publikrekord i år för tredje året i rad. Ett snitt på 7.780 besökare per dag i juli och fler än 500 000 besökare på hela säsongen.

Kolmården vinnare av Stora Turismpriset 2008 i konkurrens med 129 nominerade bidrag.

Storsatsningar såsom Tiger World och Delfinexpressen. Vem har glömt gorillan Enzo?

Ställ det i relation till Parken Zoo som ägs av Eskilstuna kommun. De gjorde i år ett underskott på 30 miljoner kronor. Fantomen skulle nog behöva lite entreprenörer kring sig.

Inga kommentarer: