måndag, november 03, 2008

Skattepolitisk debatt

Jag tror att något är på väg att hända i den svenska offentliga debatten. Jag kan inte minnas när så många så tydligt krävde en skattesänkning. Jag talar förstås om pensionärerna som nu öppet tar strid för skattesänkningar. De klagar på att förvärvsarbetande personer får mer i skattesänkning och att pensinärer borde få lika mycket i sänkning. Vi talar nu inte längre enbart om en höjning av pensionärna, utan om en sänkning av skatterna. Känns unikt för Sverige.

I dagens corren skriver Rune Weidar från Sveriges Pensionärers Riksförbund i Linköping en debattartikel där han i princip kräver lägre skatter för pensionärer.

"En genomsnittspensionär har i dag en pension på cirka 13 000 kronor i månaden. Den som har motsvarande inkomst av tjänst får med det tredje steget i jobbavdraget ytterligare 1 500 kronor per år i plånboken. Visserligen vill regeringen också sänka skatten för de flesta av landets pensionärer som är över 65 år, men det rör sig om småpengar. Cirka 70 kronor i månaden för genomsnittspensionären och cirka 200 kronor i månaden för den som enbart har garantipension."

Rune avslutar med att skriva,

"Alliansen borde inse, att en regering som vill bli omvald måste ta allvarligt på kraven från 2 miljoner pensionärer. Om inte, kan valresultatet 2010 bli en överraskning."

Jag kan hålla med Rune om att pensionärer ska få mer pengar över i slutet av månaden. Men att hota utan att reflerktera över alternativet verkar inte så genomtänkt. Vad Rune säger är att han är beredd att rösta på oppositionen för att regeringen inte ger vad han vill ha. Har Rune funderat över vad oppositionen kommer fram till?

Oppositionen försöker vinna på detta. De säger att de vill få bort skillnaderna mellan förvärsarbetande och pensionärer. Men vad de inte säger är att med en vänsterregering så sker detta inte genom skattesänkningar, utan genom att även förvärsarbetande får högre skatt. Alltså, mer skatt för alla så minskar inkomstskillnaderna. Att pengarna i plånboken minskar samtidigt är det ingen som verkar reflektera över. Alla ska med och ha det lika illa. Så enkelt är det!

3 kommentarer:

jenny sa...

hej murre!
det var inte igår! såg här på din blogg att ni väntar tvillingar. så helt fantastiskt! är allt bra med dig/er?
Föräldraskap är en finfin grej med massa kärlek och massa jobb. Kommer ni fixa galant.
Hälsningar från jenny (före detta riksdagskanslist numera boendes nere i helsingborg)

Muharrem sa...

Tja Jenny!

Inte igår inte. Ja det stämmer. Två knoddar på G. Från inga till 2 på en gång. Fatta att jag har panik. Men det löser sig säkert fin fint.

Synd att du inte är kvar på kansliet. Men det är säkert minst lika trevligt nere i Skåne.

jenny sa...

ja, lika trevlig som riksdagen blir svårt men jag har det jättebra här nere. lycka till nu med bebisarna. sov medans ni kan!!!
Jenny