torsdag, november 27, 2008

Nu får ni ge er!

Hade nämnd hela dagen igår så jag hängde inte riktigt med i nyhetsflödet. Men idag hittade jag en artikel i SvD där VD:arna för flera byggbolag går ut och KRÄVER en hel radda med åtgärder för att "hålla hjulen snurrande". Det är lite som en önskelista inför jul. Som ett barn som önskar sig en rymdraket av tomten. Jag tycker det är ganska magstarkt av dessa supervälbetalda bonustyngda VD:ar att lägga skulden för det avmattade bostadsbyggandet på regeringen och nu kräva stimulansåtgärder. De kräver att staten går in med massor av skattemedel och subventionerar ett fortsatt byggande. Det ska byggas fler hyresrätter och miljonprogrammet ska renoveras. Men var det inte så att alla dessa herrar jublade när räntebidraget togs bort för hyresrätten nyligen? Var det inte de som krävde att subventionerna upphörde och att vi fick långskitigt hållbara regler? Jo visst var det så. Men det var då. Det var för hela 2 år sedan.

Jag blir förbannad när jag läser Skanskas VD kräva att det ska satsas på infrastruktur. Herre gud, ta och läs regeringens budget. Där står allt det. Allt det som inte gjorts på infrastrukturområdet ska nu åtgärdas. När han kräver att staten ska satsa på upprustning av miljonprogrammen så borde han rikta detta krav till alla de kommuner som under många år misskött sina bostadsinnehav och låtit dem förfalla. Alla de allmännyttiga bolag som gått i socialdemokratiska fotspår och bara sett till kortsiktiga mål kräver han nu att staten ska betala priset för.

JM:s VD kräver att det ska satsas på miljömässigt byggande. När jag läser det blir jag riktigt upprörd. Regeringen har satsat flera hundra miljoner på hållbar stadsutveckling. Men väldigt lite har gjorts av byggbolagen. De tjatar ju fortfarande över hur hårda krav som ställdes när Hammarby Sjöstad och Västra Hamnen byggdes. Då ansågs miljökrav som något jobbigt. Men om det är möjligt att få statligt stöd för det, ja då kanske det går. Inga egna initiativ, bara krav på statliga stöd.

Nej vad som krävs nu är att vi verkligen vågar bryta mot alla dessa konservativa kravmaskiner som är vana vid en byggmarknad som är superkonstlad. Se till att konkurrensen skärps. Avreglera ännu mer så att fler får tillträde och fler aktörer kan komma in på marknaden. Minska byggregleringarna så att vi kan börja bygga mindre lägenheter till billigare peng. Förenkla handläggningstider och se över överklagandeprocessen. JMs VD har dock en synpunkt som är värd att beakta. Se över byggmomsen.

Med enkla åtgärder så kan vi nog fixa en byggmarknad som inte är helt beroende av några få jättar, utan av fler aktörer. Då börjar hjulen snurra. Inte genom att skjuta till skattemedel till konservativa byggherrar som inget annat kan än att ställa krav och casha ut bonusar.

Inga kommentarer: