onsdag, november 05, 2008

Kapitalismens kris???

Jag tänker inte skriva något om Obama. Andra gör det fantatstiskt och det behövs inga fler tyckare. Nu har vi en ny president och det kommer bli jättebra. Grattis!
Nu till det jag stört mig på den senaste tiden. Vi upplever en tydlig finansiell kris. Kanske en av de värsta, i alla fall under min livstid. Vänstern vädrar morgonluft och en hel kader med tyckare börjar tala om kapitalismens och marknadsekonomins misslyckande. Till och med personer som gör anspråk på statsministerposten börjar fundera i banor av förstatligandet av företag, såsom Volvo. Så fel dessa har!
Visst är det en kris, men varför tala om marknadsekonomins misslyckande nu när vi sällan talade om dess förträfflighet innan? Låt mig ta några exempel:

Det här är ett diagram (scb) som visar löneutvecklingen i Sverige under ett antal år. Ser ganska trevligt ut för den som är löneanställd. Är inte ökande löner ett bevis på att marknadsekonomi är bra för oss alla?

Under perioden 1999-2006 mer än fördubblades antalet miljonärer i Sverige från 783 342 till 1 559 371. En andel på 17,1% enligt SCB.

Vad gör alla dessa människor som får mer pengar över? Jo, de investerar dem i sig själva. De reser. Köper kanske diskmaskin, tvättmaskin eller ett nytt kylskåp. För många ges också tillfälle att förverkliga drömmen om ett eget boende. Att för en gångs skull äga sitt eget boende. Eftersom efterfrågan stiger så ökar också priserna. Tänk då på de som väljer att sälja sitt boende och helt plötsligt står där med ett par miljoner. Trevligt för dem. Nu kan de förverkliga sina drömmar. Kanske ta den där jorden-runt resan som man drömt om?

När nu aktiemarknaden är turbulent så kommer många skadeglada tankar fram hos många som inte investerat. Och visst är det en del pengar som människor förlorar. Men tänk på hur mycket de har tjänat. Aktiemarknaden går ständigt upp och ned.
Men långsiktigt är det en stabil investering. Många av dem som räknas in bland de nya miljonärerna har säkert haft stora summor i aktier. Tänk om man köpt aktier för några år sedan och sålt dem för några månade sedan? Man hade gjort sig en reell hacka. Vore detta möjligt utan marknadsekonomin?


Så till alla er som tror att marknadsekonomin är död. Hallå, kryp ur er ideologiskt förvridna bubbla och inse att socialismen sedan länge är död och att marknadsekonomin är dess bödel. Ert hämndbegär är meningslöst. Så länge vi människor kan tänka så kommer en fri ekonomi baserad på våra val att vara det mest överlägsna.

Inga kommentarer: