måndag, november 10, 2008

Hur ser byggandet ut i Linköping?

Det gnisslas mycket om att byggandet skulle ha upphört och man kan nästan få känslan av att det gått stå i saken. Men icke då. Det byggs för fullt i Linköping. Det är ett par byggen som skjutits på framtiden, men mer är det inte i dagsläget. Vi är påverkade av den internationella finansturbulensen och den lokala bostadsmarknaden påverkas av centrala beslut. Men det hindrar inte byggherrar och bostadsköpare från att faktiskt fortsätta med en relativt hög efterfrågan.

Just nu håller vi på och arbetar fram en rapport som ska ge den verkliga bilden av byggandet i Linköping. Rapporten innefattar även entreprenadmarknaden, dvs vägbyggarna. Jag kan inte presentera några siffror här, men kan säga så mycket som att det ser bra ut för Linköpings del (peppar peppar). Alliansregeringen har gjort ett suveränt jobb med att hålla Sverige utanför krisen och vi gör på lokalt plan allt för att effekterna inte ska drabbas oss lokalt. Vi har en konstant dialog med byggherrar och entreprenörer och vi får ständigt aktuell information från mäklarna. Allt för att vi ska snappa upp signaler tidigt och om det behövs sätta in åtgärder.

Man ska inte bli övermodig å så, men jag kan faktiskt känna mig stolt. För vi har en god beredskap och känslan just nu är att vi kommer hantera krisen ganska smärtfritt.

Nu bär det av till Gistad för att inviga en ny lekplats. Oerhört kul. Detta är långt mycket roligare än alla andra invigningar jag gör.

2 kommentarer:

hans sa...

Det är bara Corren som har en mycket märklig förmåga att måla allt i svart så fort det går det minsta lilla dåligt med något i Linköping. Varför man gör det har alltid varit en gåta för mig.

Men konjunkturen har gått ned lite. Då gäller det att välja noga bland byggprojekten och "designa" staden på ett rationellt sätt.

Kanske är det bara bra. Då kanske vi får se mer av vettigt innerstadsbyggande. Det gäller att stärka upp stadsmässigheten ordentligt nu - inte tillåta en massa utspridning.

Muharrem sa...

Hans,

kloka synpunkter. Vi måste tänka på hur vi planerar och inte enbart sätta ett värde i att bygga mycket, utan också smart.