onsdag, oktober 15, 2008

Axel Brunskog

Jag vet inte hur många linköpingsbor som direkt känner igen namnet Axel Brunskog. Men det är mannen som kanske mer än någon annan påverkat vår stads utseende. Han var verksam arkitekt mellan 1908 och 1946. Under denna tid ritade han ett stort antal byggnader som sedan uppfördes. Runt Trädgårdstorget är flertalet byggnader ritade av Axel. Det som de flesta troligtvis känner igen är Delfinhuset, där Nordea har sina lokaler. Vid Hospitalstorget dominerar Brunskog totalt bland de uppförda byggnaderna. Ett stort antal byggnader i Vasastaden är ritade av honom och vårt kända riktmärke, det gamla vattentornet, är också ritat av honom. Centralpalatset vid Stora Torget likaså. Listan kan göras hur lång som helst. Och samtliga byggnader är underbara.

Idag startade en utställning om Axel Brunskog kallad "En liten utställning om en stor arkitekt", vid Linköpings stadsbibliotek. Jag fick äran att inviga denna utställning och jag kan rekomendera alla att besöka den. Man behöver inte vara arkitekturnörd som mig för att uppskatta den. Men det kanske kräver ett visst intresse för staden. Det är ett tidsdokument som visar hur staden vuxit fram och varför den ser ut som den gör. Samtidigt är det en oerhörd kulturskatt. Det går inte att bygga för framtiden om vi inte känner till vår historia.

Tack Gunnar Elfström som gjort denna utställning möjlig. Ta er nu tiden att upptäcka en stor man med enorm betydelse för Linköping.

Inga kommentarer: