söndag, september 28, 2008

Politikerbyten

Under veckan har Maria Leifland, KS-ordförande i Värnamo, meddelat att hon avgår.Tråkigt att politiken tappar Maria, men hon uttrycker en vilja att söka andra utmaningar. Maria har gjort oerhört mycket för Värnamo och Centerpartiet. Under hennes ledning så bevisade hon hur integrationspolitik ska formas. Fokus, och flera andra, har berömt Värnamos integrationsarbete. All lycka i vad du än tar dig till Maria.

Samma helg meddelar Göran Johansson att han också avgår som KS-ordförande i Göteborg. Jag kan inte säga att han betytt på långa vägar lika mycket för den svenska integrationspolitiken som Maria, men visst har han satt ett stort avtryck i övrigt. Tycka vad man vill om Göran J, men politiken blir lite mindre spännande utan denna typ av personligheter. Och han är onekligen en populär figur bland göteborgarna. Men han har ju suttit sedan Hedenhös tid. Hur mycket nytt kan man komma med efter så lång tid inom kommunpolitiken? Efter ett par mandatperioder så övergår förnyelsearbetet till att handla om förvaltande av de egna reformerna. Göran borde nog tagit detta beslut tidigare.

Både Maria och Göran nämner att det är rätt tid att avgå nu för att en efterträdare ska få en rimlig chans att komma in i rollen lagom till valrörelsen 2010. Rätt tänkt. Att sitta kvar en längre tid skulle göra det omöjligt för en efterträdare att bygga en egen plattform.

1 kommentar:

Anonym sa...

Är det Gösta eller är det Staffan som suttit för länge?