torsdag, september 18, 2008

Hyra dyrt eller äga billigt?

Svallvågorna går ju höga i debatten om bostadspolitiken. Många har en åsikt om vad bra bostadspolitik är, men få sätter sig verkligen in i frågan. Idag har jag varit med och presenterat ett förslag till bostadsbyggande som jag anser är bra bostadspolitik. Det är Kärnhem som bygger bostadsrätter med ett väldigt attraktivt pris. När de flesta bostadsrätter i Linköping ligger med en prislapp på långt över miljonen vill de producera lägenheter för under miljonen, med fast pris. Samtidigt erbjuder de 25% av bostadsrätterna som en ganska annorlunda boendeform. Du kan välja att hyra din bostadsrätt med optionen att köpa den om två år. "Hyran" som du betalar är egentligen en del av insatsen, men du kan välja att inte köpa loss lägenheten om du inte vill. Väljer du att köpa den så får du ett förutbestämt pris som grundar sig i det fasta pris som rådde två år tidigare. Dessutom behöver du bara hosta upp 25 000 kr. Och ärligt talat, de flesta kan nog skrapa ihop denna summa. Annars är nog bostadsrätt ändå inget alternativ. "Hyran" ligger på c:a 7-8 000 kronor vilket ingen hyresrätt kan konkurrera med. Även om man räknar med räntesubventioner så finns det få hyresrätter som kan matcha denna hyra. Här äger du dessutom din bostad och kan tillgodoräkna dig värdeökningen. Ett superbra alternativ till unga familjer som inte har hunnit spara ihop till en stor insats. Eller till den pensionär som inte vill binda allt sitt kapital från tidigare husförsäljning, utan faktisk använda pengarna till något roligt.

När oppositionen skriker sig hesa över den "havererade" bostadspolitiken så bör de nog tänka sig för. Linköping visar att den tvärtom är mer välmående nu än någonsin. Vi väljer att ge människor vad de vill ha till rimliga priser. Deras politik är att bygga bostäder som de sedan kan använda i politisk polemik.

Jag undrar dessutom varför alla som skriker högt över fler hyresrätter nästan alltid själva bor i dyra bostadsrätter eller villor?

Uppdatering: Jag hittade denna artikel i corren. Det är allmännyttan som gjort en enkät bland sina boende. De absolut flesta vill äga sitt boende. Endast en liten del vill fortsätta hyra. Enkäten talar för sig själv. Ge fler möjlighet att äga sitt eget boende. Lyssna på vad mäniskor vill och sluta detaljstyra deras liv.

2 kommentarer:

Robin Andersson sa...

Helt rätt! Många skriker sig hesa över att det byggs för mycket bostadsrätter i förhållande till hyresrätter. Man menar att det är för dyrt med bostadsrätter och att folk inte har råd att köpa dem.

För det första så vill de flesta äga sin bostad. För det andra så är det inte billigare att hyra en bostad än att köpa en. Byggkostnaden är lika hög för ett nytt hyreshus som för ett nytt hus med bostadsrätter. Om man ska se någon sorts ekonomisk skilland så bör det vara till fördel för bostadsrätten, eftersom byggherren/förvaltaren då inte behöver "ligga ute" med pengar en längre tid.

jag kan iten förstå hur vissa resonerar...

Muharrem sa...

robin,

viss politik saknar helt enkelt logik. Hyresrätten har blivit ett slagträ i den politiska debatten.

Återigen, hur många ledande socialdemokrater bor i hyresrätt?