måndag, september 22, 2008

Budget 2009

Idag tog Anders Borg den traditionella promenaden, som är ett fåtal förunnat att gå, när han skulle presentera budgeten för 2009. Nyheterna framtäller det som en budget med dystra förtecken. Själv ser jag det som att Borg tar ansvar och inte försöker skönmåla sanningen. Världens ekonomi ser mörk ut och att Sverige inte skulle påverkas är omöjligt. Därför är det respektingivande av Borg att säga som det är. Något vi inte är bortskämda med gällande socialdemokratiska finansminsitrar.

Men vad är det som står i budgeten? Grundbulten för alliansregeringens är att fler ska arbeta. Utanförskapet har minskat med Alliansregeringen och det är tydligt att det nu lönar sig bättre att arbeta(konstigt egentligen att vi har en opposition som tycker att det är orättvist att de som arbetar också tjänar mer än de som inte arbetar). 97% av alla löntagare får minst 1000 kronor mer över i plånboken varje månad tack vare jobbskatteavdragen.

Nu lönar det sig också bättre att anställa. Alliansen stimulerar företag att växa genom att sänka arbetsgivaravgiften och därmed göra det attraktivare att anställa fler. Genom denna sänkning så frigörs 3 miljarder kronor i kommunerna och landstingen. Pengar som kan gå till ökad kvalitet i verksamheten. För Linköpings del så handlar det om c:a 25-30 miljoner. Samtidigt frigör landstinget 35 miljoner.

En oerhört kraftfull satsning görs på forskning. Ett område som varit tydligt eftersatt under förra regeringen. Landets högskolor och universitet urholkades i en av de tokigaste satsningarna som någonsin gjorts, där kvalitet fick stryka på foten för kvantitet. Nu tillför Alliansen 14,7 miljarder under tre år till forskningen. För Östergötlands del innebär det ett resurstillskott på närmare 750 miljoner kronor under tre år. Fantastiskt och välbehövligt.

Budgeten innehåller en kraftfull satsning på yrkesutbildningar. Något som efterfrågas av både näringsliv och studerande. Nu tillkommer 1,8 miljarder för att stärka detta område.

Detta är bara några delar som kommer stärka Sverige oerhört inför framtiden. Så de dystra molnen över världsekonomin till trots, vi har mycket att glädjas över i Sverige och Östergötland idag.

Inga kommentarer: