tisdag, augusti 05, 2008

Skatteverket leker jultomte för andras pengar.

Varje media har den senaste tiden rapporterat om den stundande skatteåterbäringen. Och den som får pengar tillbaka blir givetvis glad. Men det som är så underligt är hur bilden byggs upp så att det uppfattas som att denna återbäring är någon form av bonus. Men det är ju pengar som vi har tjänat ihop genom att jobba för dem. Vi har inte vunnit dem på lotto och vi har inte begått något brottsligt. Nej bara arbetat för dem. Ändå har aftonbladet denna rubrik på sin hemsida

För mig består ett miljardregn av ett tillskott av andra pengar än mina egna. Men det slutar inte där, utan aftonbladet har också en enkätundersökning. Resultatet visar att skatteåterbäringen är viktig (antingen livsnödvändig eller det enda som kan ge guldkant). C:a 14% svarar att den är livsnödvändig medan drygt 46% menar att den är vad som ger tillvaron en guldkant.

Är det inte en sorglig bild av vår samtid? 60% av de svarande anser att deras tillvaro är helt beroende av ett tillskott i sin ekonomi för att få vardagen att gå ihop. Dessutom får skatteverket det att se ut som att det är en förtida julklapp som kommer, och inte surt förvärvade pengar. Socialdemokrater som läser denna blogg och försöker skylla detta på den borgerliga regeringen gör sig icke besvär. Finns det någon att skylla på så är det den förra regeringen, men strunt samma. Vad vi nu väntar på är fler steg i jobbskatteavdraget. Tänk om vi faktiskt kunde vända på det hela och få de flesta att inte vara beroende av ett tillfälligt tillskott i ekonomin. Istället för att glutta på höginkomsttagarnas pengar och fundera på hur vi kan roffa mer från dem så borde vi fokusera på hur vi kan höja inkomsterna för de med sämst ekonomi.

Inga kommentarer: