söndag, augusti 31, 2008

Rätten att bli förälder vs. barns rätt till bra föräldrar

Nu när livet tagit en ny vändning så snurrar tankarna ganska friskt. Något jag funderat mycket på är hur givet de flesta tar föräldraskapet för. Men för många som skulle bli suveräna föräldrar så är rätten att bli föräldrar inte självskriven.

När Sara och jag fick reda på att vi skulle ha barn var det ingen som ifrågasatte oss. Ingen som granskade vår bakgrund eller vårt fysiska tillstånd. Ingen som ställde sig frågan om vi överhuvudtaget kommer bli bra föräldrar. Ställ detta i relation med ett par som av någon anledning inte kan få egna barn. Vägen till att få adoptera kan då te sig nästintill omänsklig, kantad av allehanda granskningar. Har ni jobb? Bor ni ihop? Hur är ert fysiska tillstånd, ert psykiska och ert ekonomiska? Myndigheterna kryper under ert skinn på ett sätt som inte lämnar mycket över till fantasin. Det kan gå så långt att de sociala myndigheterna ifrågasätter om er fysik inte är ett bevis på en osund livsstill och därför gör er opassande som föräldrar. D v s, ni är för feta och kommer göda barnet om ni får adoptera (samtidigt som fetma ökar lavinartat bland "vanliga" familjer). Det kan t om vara så att de underkänner en adoption för att ni anses för gamla. Allt detta ska ske efter att ni själva först accepterat det faktum att ni inte kan få egna barn. Det är nog ett av de störtsa trauman en människa kan gå igenom. Jag kan inte ens föreställa mig den känslan.

Tänk dig då att gå igenom denna bedömning som homosexuell.

Tänk vilken bedömning som kommer göras om två män vill adoptera? Hela deras historia ska då gås igenom av myndigheterna och deras liv fläkas upp, vändas ut och in och göras föremål för en "bedömning". Vad ni än säger, hur bra föräldrar ni än anser er kunna bli, så är det bedömningen som avgör om ni ska få bli föräldrar eller inte. Om ni sedan mot all förmodan anses lämpliga för adoption så är möjligheten att få adoptera ganska liten. Få länder vill adoptera till homosexuella par.

Men om du kan få barn på naturligt sätt så är det fritt fram. Har du tidigare blivit dömd för barnmisshandel? Inga problem. Skaffa gärna fler barn. Har du suttit i fängelse för incest? No worries, du blir säkert en bra far. Oavsett om hela världen ser att ett barn med största sannolikhet kommer fara illa så är det ingen som kan hindra föräldrarna från att skaffa ett till. Det ska givetvis inte finnas någon som ska kunna hindra någon från att skaffa egna barn. Men ställ det i relation till hur svårt vi gör det för alla de potentiella superföräldrar som vill, men inte kan, få barn.

Visst, det är inte en rättighet att bli förälder. Men vi kan se hur familjer där barnen redan idag far illa skaffar fler, medan par som skulle bli de bästa av föräldrar inte ens får chansen. Samtidigt far fler barn än någonsin illa i världen.

Inga kommentarer: