måndag, juni 02, 2008

Är Motala ett främlingsfientligt fäste?

Hur ser det ut med de främlingsfientliga sympatierna i länet? Corren har gjort en undersökning bland nioendeklasser i några kommuner. Resultatet är nedslående, men inte så oväntat. 8% av nioendeklassarna kan tänka sig att rösta på SD. I Motala är det ännu fler. Där kan 11% tänka sig att lägga sin röst på SD. Ska man bli orolig över detta resultat? Ja, man kanske borde bli det. Men om jag ska vara ärlig så tror jag det är farligt att dra för höga växlar kring detta. Visst är det oroande att så många unga kan välja att stödja ett parti som driver som främsta tes att invandrare är grunden till allt det onda. Mattias Lundvik, distriktsordförande för sverigedemokraterna delar dock inte denna bild utan tror att stödet delvis beror på något annat,
- Jag tror att de gillar vår familjepolitik.

Men vi ska nog ta det lugnt med larmrapporterna. Får du en enkät att svara på så är det ju inte alltid som du är logisk, eller ens sanningsenlig, när du svarar. Många tycker nog det är lite "coolt" att provocera genom att svara SD. Flera har nog inte ens tagit politisk ställning, jag hade knappt gjort det i nian, och då svarar man lite slentrianmässigt. Jag vet att det i den åldern också är de enkla politiska lösningarna som lockar. Det ska gärna presenteras i svart eller vitt med en generell lösning.

Men trots att jag inte blir vettskrämd av denna nyhet så måste vi ta tendensen på allvar. För även om de flesta av dessa nior inte kommer att rösta på SD, troligtvis inte ens de som nu svarat att de skulle göra det, så finns det en annan sida som skrämmer mig. Om det kan upplevas som "coolt" bland vissa grabbar att prata om SD så är ju deras potential att värva medlemmar bland dessa ganska stor. Värvar inte SD dessa så kan det ju hända att någon av de andra rasistiska elementen i vårt län lockar, såsom NSF. Det vore väldigt tråkigt.

4 kommentarer:

Polacken sa...

Motala förefaller vara ett svenskvänligt "fäste". SD kommer in i riksdagen 2010, jag gissar på 7%.

Tobias Lindgren sa...

Vad har Sverigedemokraterna med "främlingsfientlighet" att göra? Helt allvarligt! Svara gärna på det. Sd är ju ett invandringskritiskt parti som kritiserar invandringspolitiken, inte enskilda invandrare, och som står för en öppen svenskhet som bygger på kultur, inte etnicitet. I kommunvalet 2006 hade man större andel kandidater med invandrarbakgrund än socialdemokraterna och de flesta borgerliga partier. Kan du inte förstå att saken är mer mångbottnad än bara tröttsamma, förljugna klyschor som "främlingsfientlighet"?

http://gruegranskar.blogspot.com/2008/01/sd-ett-parti-fr-invandrare.html

"Visst är det oroande att så många unga kan välja att stödja ett parti som driver som främsta tes att invandrare är grunden till allt det onda."

Det är inte heller sant. Sd är ett demokratiskt, kulturnationalistiskt parti, och därför integreras nationalismen i de flesta av partiets politiska områden, som exempelvis miljöpartiet vill ha ett grönt tänkande på de flesta områden. I sd:s fall angriper man invandringspolitiken, inte enskilda invandrare.

"Mattias Lundvik, distriktsordförande för sverigedemokraterna delar dock inte denna bild utan tror att stödet delvis beror på något annat,
- Jag tror att de gillar vår familjepolitik."

Det var inte det enda han sade. Han sade att det kanske var både invandrings- och familjepolitiken: "Jag tror att de gillar vår familjepolitik och att vi vill beskära invandringen." Varför tog du bort det ur citatet? Passade det inte din agenda?

"Värvar inte SD dessa så kan det ju hända att någon av de andra rasistiska elementen i vårt län lockar, såsom NSF."

Detta är falskt ur två synvinklar: dels kallar du sd felaktigt för rasistiskt, dels gör du en guilt by association genom att indirekt jämföra sd med NSF, alltså antidemokratiska, antisemitiska, totalitära, rasistiskt och extrema nazister medan sd är ett demokratiskt, Israelvänligt, sunt, antirasistiskt, icke-extremt och antinazistiskt mittenparti som står för en öppen svenskhet och assimilering.

http://www.sverigedemokraterna.net/nyhet.php?action=fullnews&id=197

"Vi tar bestämt avstånd ifrån rasism! Sd anser att alla människor har lika värde och att detta värde är och måste vara okränkbart."

http://www.sverigedemokraterna.net/kampanj2007/ViewText.inc.php?i=34

"Vi tar bestämt avstånd ifrån rasism, och anser att alla människor har lika värde."

http://www.sverigedemokraterna.net/parti_text.php?action=fullnews&id=262

"Som nationalister menar vi att varje folk har rätt till autonomi och till överlevnad som folk. Alla människor har lika värde."

http://www.sverigedemokraterna.net/nyhet.php?action=fullnews&id=317

"Helt central för oss är också FN:s deklaration om de mänskliga fri- och rättigheterna. Partiet tar starkt avstånd ifrån diskriminering av människor på grundval av kön, religiös och politisk tillhörighet eller etnisk bakgrund."

För övrigt undrar jag om du har hört talas om uttrycket "den berikade generationen"...

Muharrem sa...

Ja, så här är det visst varje gång jag skriver ngt om Sd. Direkt trillar det in ett antal kommentarer med samma tema, SD är inte främlingsfientliga. De är inte rasister o.s.v. Men kalla det vad ni vill, kulturnationalistiskt eler invandrigskritiskt, det har samma innebörd. Måste erkänna att SD är bra på ordvrängeri. Ett parti som grundar all sin politik på att hela världen skulle bli bättre bara vi hade färre invandrare kan inte vara annat än främlingsfientligt. Jag vet att många av SDs sympatisörer köper snacket om att det är ett icke-rasistiskt parti. Men det är ett klassiskt sätt att förvränga sanningen och troligen också att lindra sitt samvete.

Om de kommer in i riksdagen eller inte. Tja, vem vet? Spelreglerna i en demokrati är ju tydliga. Jag vet bara att jag ska göra allt jag kan för att visa upp partiets rätta sida.

Polacken sa...

Vad fräck denne muharrem är, varför åker du inte till Turkiet och förespråkar massinvandring och avislamisering där? Förespråkande av en politik som byter ut den svenska ursprungsbefolkningen - det är vad du gör i Sverige med ditt propagerande, förstår du poängen? När har svenskarna valt detta? Den viktigaste frågan i svensk historia har inte bara mörklagts av etablerad lögnmedia, massmedierna har medvetet fört det svenska folket bakom ljuset genom att ljuga och mörka, så fungerar svensk "demokrati", den som är fräck nog att kritisera högadelns skendemokrati ska genast föralas som rasist och i denna kör stämmer även du in eftersom motiveringar till denna avsvenskning som genomförs mot det svenska folkets vilja inte finns.