tisdag, juni 17, 2008

Fullmäktige med utmanarrätt

Idag är så dagen D här. Sista fullmäktige inför sommaruppehållet. Alltid skönt att ta lite semester från politiken. Alla brukar vara glada och lite mer avspända vid sommarmötet. Men idag kan det nog bli andra tongångar. För idag ska vi debattera utmanarätten. En liten ändring av de redan generösa regler vi har gällande upphandling av kommunal verksamhet. Men å nej, inte ska ni tro att det går att göra en liten förändring utan att oppsoitionen utropar Ragnarök. Det finns ingen hejd på hur dramatiska de kan vara så följ gärna fullmäktige via webben idag, kan bli underhållande.

Vad är det som är sp hemskt enligt oppositionen. Så här skriver (s):
Vi socialdemokrater är övertygade om att de flesta linköpingsbor inte ser
något behov av att viktiga välfärdstjänster som barnomsorg, kultur och omsorg
utmanas, i värsta fall av mindre seriösa företag som har låg kunskap om vilka
kvalitetskrav som måste ställas.

Av denna skrivelse kan ju vän av ordning tro att socialdemokraterna aldrig medverkat till att öka konkurrensen i vår kommun. Men se de har själva medverkat till att c:a 50% av hemtjänsten utförs av privata entreprenörer. Det finns ett stort antal privata eller kooperativa daghem utanför vår regi. Inom kulturverksamheten finns det fler privata entreprenörer och utförare än det finns kommunala. Allt utfört under perioder med socialdemokratisk ks-ordf. Så kom inte hit och försök spela motståndare till er egen politik.

Sen skriver de:
Har jag som medborgare valt kommunal verksamhet så betyder det något.

Jag undrar hur många som väljer kommunal verksamhet. Skulle jag som marknadsliberal välja privat utförare enbart för att det är en privat? Tror inte det. Lika osannolikt är det att någon skulle välja kommunal för att det är just kommunal. Man väljer bra verksamhet, oavsett utförare. Men i 68-vänsterns värld så väljer nog många enbart av ideologiska skäl. Undrar om alla sossar i fullmäktige har sina barn på kommunala daghem, kommunala skolor och om de själva enbart väljer kommunala utförare när de ska göra något?

Sen kommer deras absoluta lågvattenmärke. Det som definierar dem som totalt ideologiskt havererade:
Budskapet till kommunens medarbetare är kristallklart med en införd
utmanarrätt: "Jobbet ni gör på förskolan eller gruppboendet kan någon annan
sköta bättre och billigare".

Vad menar de? Att vi ska sträva efter sämre och dyrare verksamhet? Ingen känner en verkamhet så bra som de som finns inom den dagligen. Jag är helt övertygad om att det i kommunen finns massor av frustrerade anställda som skulle kunna organisera sin verksamhet mycket effektivare om de bara fick. Istället ska chefer, områdesansvariga och politiker lägga sig i så att det går ut över verksamheten. Ge dessa chansen att istället utmana kommunen. Låt dem visa att det faktiskt går att sköta verksamheten bättre utan politisk styrning. Vad vi gör med utmanarrätten är faktiskt att utmana politikerna, inte de anställda. Men det är väl där som den socialdemokratiska skon klämmer. De är inte beredda att ge upp politisk makt, även om det innebär så mycket för brukaren.

Som sagt. följ gärna fullmäktige. Det kan bli kul.

4 kommentarer:

Richard "Nicke" Bremer sa...

Det är inget principiellt fel på utmanarrätt. Vi kommer att utnyttja den i samband med valet 2010. Vi på den rödgröna sidan vet att vi kan leda kommunens verksamhet bättre och mer effektivt är den nuvarande högeralliansen. Linköpingsborna börjar nog också inse detsamma!

Muharrem sa...

Som det står i reglementet. Alla har rätt att utmana, men alla har inte rätt att få ta över verksamhet. Det gäller att ha rätt kompetens och förstå verksamheten. Tyvärr faller nog er utmaning på detta.

Men nicke, det du samtidigt säger låter intressant. Menar du verkligen att det finns en rödgrön sida även i Linköping. Ja det blir intressant att se hur ni vill styra Linköping. Ska det bli oförändrade skatter, 50 öres höjning eller 1 kronas höjning. För det är de olika buden från de olika partierna i den rödgröna koalitionen. Hur var det nu med tron på mångfald? Mp vill ju återkommunalisera verksamhet, står du för det också?

Richard "Nicke" Bremer sa...

Min upplevelse står för mig, men med den oerhörda låsning som finns mellan blocken, inte minst på nationell nivå, så är det svårt att tänka annat än rödgrönt. Min tidigare erfarenhet av centersamverkan är god, men dagens center är fjärran från den folkrörelsecenter jag känner.

Hur en majoritet kan formas efter 2010 beror på valresultatet, men också på personrelationer och den lokala partikänslan. Varje koalition rymmer spänningar, stora eller små. Ta frågan om vårdnadsbidraget som exempel, jag VET att folkpartister inte jublar åt den "reformen".

Anonym sa...

Haha, kul att övriga kommentatorer pratar om valet 2010. Valet 2010 är året då bloggosfären får ner centerpartiet på under 4%. Det förtjänar ni.