fredag, juni 13, 2008

Dumma dumma kommunen.

Vad är det som får människor att totalt kapitulera inför en fråga och enbart se det som det offentligas skyldighet att lösa? Jag vet inte, men exemplen på detta är många. Nu senast är det frågan om nedskräpning kring ån som människor verkar ha kapitulerat inför. Under ordet fritt i corren väller det in insändare som alla tycker att kommunen är inkompetent, inneffektiv och bara allmänt dum. Anledningen? Det är skräpigt kring Stångån!

Kommunen har ansvaret att hålla snyggt och rent i vår stad. Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden är de som ska svara för renhållningen och för varje år ser vi att de belopp vi lägger ned på detta ökar. Fortsätter vi i samma takt så lägger vi snart enorma summor på att städa upp skit efter andra. Men allmänheten då, har de inget ansvar att hålla rent i sin stad? Det är ju faktiskt några av de egna invånarna i staden som slänger sina sopor på gatorna. Där finns de som skitar ned och sedan klagar på att kommunen inte fort nog plockar upp efter dem. Tyvärr så hakar många på detta argument och väljer att klaga på kommunen för nedskräpningen istället för att bli förbannade på de som faktiskt skräpar ned.

Vad som sker är ju inte bara att kommunen ser skitig ut. Detta tar ju också stora skattebelopp i anspråk. Ett rent slöseri med resurser i det långa loppet. Skulle alla slänga sina sopor i papperskorgar (är en full kan man kanske bära till en annan) skulle vi också kunna spara många skattekronor. Pengar som i slutändan faktiskt tas från andra verksamheter, t ex skola och omsorg. Det är faktiskt så det hänger ihop. Kastar du skräp på gatan så tar du resurser från andra verksamheter. Tänk på det nästa gång du tycker det är jobbigt att bära skräpet hundra meter!

2 kommentarer:

Gösta Gustavsson sa...

Bra tänkt. Frågan som alla borde ställa är: Varför ska jag vara med och betala skatt som ska användas för att betala städning efter människor som bara kastar saker omkring sig och slår sönder saker i vår fina stad.

Robban sa...

Helt rätt. Man skäms över hur folk beter sig när de skräpar ner oh sedan skyller ifrån sig ansvaret. Omoget och oansvarigt. Det är klart att det blir så här när sossarna har drivit en politik där eget ansvar inte existerar och folk lär sig att fungera som boskap utan egen vilja eller ansvarstagande. Suck.