tisdag, maj 13, 2008

Ny simhall???

Linköpings tidning frågade mig häromdagen om det var sant att kommunen planerade en ny simhall. Nja, blev mitt svar. Men de har börjat fundera på om det finns ett behov av en ny. Varje år kostar det stora summor att underhålla den gamla simhallen. Samtidigt är kommunen i behov av en 50-meters bassäng. Då vore det oansvarigt av kommunstyrelsen om de inte tog upp en diskussion kring ett nybygge. Det blev en artikel. Som ansvarig politiker för planärenden så fick jag frågan var ett nybygge i så fall borde ligga. Jag är ju av den åsikten att det behövs tänkas nytt när det byggs nytt. Kanske vid Stångån eller Stångebrofältet, blev därför mitt svar. Det var inget slumpmässigt svar. För där har vi ju bestämt oss för att samla en stor del av våra idrotts- och evenemangsarenor. En simhall borde därför passa bra där. Samtidigt får du ju en naturlig koppling till vattnet. TV4 Öst gjorde igår ett intervju kring detta som sändes idag. Nu tog ju de ut svängarna lite extra och påstod att det nästan är klart med en sådan placering. Men det är det ju inte. Först måste det till ett beslut om det överhuvudtaget ska byggas nytt eller inte. Där har kommunstyrelsen inte fattat beslut än. Men eftersom de börjat diskutera frågan så vill jag vara med i diskussionen.

"Demiroks drömbygge" sas det i nyhetsinslaget. Ja, det är nog ett drömbygge som vore skithäftigt att vara med om. Tänk er själva ett badhus vid vattnet i Nykvarnsparken. Stora panoramafönster som blickar ut mot vattnet. Kanske kan delar av badhuset ligga ute i vattnet för att förstärka känslan. Du kan ha uteserveringar där det idag inte finns något annat. Kanske kan det ordnas med ordentliga platser för fiske. Då menar jag inte ett liten brygga, utan kanske något mer avancerat. Vad sägs om möjligheten att hyra kanoter eller trampbåtar? Eller en pool vid strandbrynet, i vattnet? Beachen som vi har vid Scandic kanske kan flyttas ned hit? Vi behöver ju inte heller fastna vid att det bara ska vara en simhall. Med ett bra arenabygge kan Linköping vara med och anordna EM och VM i simmning. Det vore passande med tanke på att vi har en av världens bästa simklubbar i stan, LASS. Det kanske går att hitta en entreprenör som vill driva konferensanläggning i en sådan byggnad. Konferera vid vattnet. Avsluta dagen med relax och spa. God mat utlovas också.

Förresten. Vem har påstått att det bara ska vara kommunen som står för kulorna? Dags att hitta nya sätt att finansera våra gemensamma angelägenheter på. Jag har inga problem med att andra vill vara med och satsa på vår framtid. Den synen får SEKO stå för.

Kom ihåg att vi bor i stan "där idéer blir verklighet". Då måste du också våga ha idéer. Ett badhus kan vilken kommun som helst bygga. Men ett badhus som är helt unikt gällande funktion, form och placering kan bara en kommun med driv och framtidstro bygga.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett mycket intressant projekt. Jag tycker att den simhall vi har idag är jättebra och helt lagom får vår stad. Så ur kundperspektivet behövs ju ingen ny simhall. Men det finns ju som sagt andra perspektiv på det hela. Det verkar ju som att drift-/underhållskostnaden för simhallen är hög nu och om man kan sänka den betydligt med hjälp av nyare teknik så vore det ju inte så dumt.

Vad gäller plats för garaget så är det ju byggherren som får stå för den kostnaden. Det ska ju inte ligga på medborgarnas konto.

Att välja Nykvarn som plats för en ny simhall vore ju inte alls dumt. Fast man kanske ska flytta den uppåt längs ån? Det är ju viktigt att det finns större ytor för rekreation där, då man antagligen kommer vilja exploatera marken närmare den nya centralstationen.

Se till att arbeta för att få bort de tekniska förvaltningsbyggnaderna kring Stångån, inklusive kraftvärmeverket så att detta område kan få blomstra. Det kommer ju att ligga centralt i staden inom tjugo år.