fredag, maj 09, 2008

När ska Emil Berg och vänstern ta avstånd från extremister?

När är våld lovvärt och när är det förkastligt? I Sverige är det uppenbara svaret att vänsterextremisters våld anses som lovvärt. En helt sjuk ordning, men tyvärr sann. Förra helgen anordnade CUF stämma i Jönköping. Hela helgen kantades av hot och trakasserier. Utförda av några obskyra ungdomar som säger sig stå på vänsterkanten. Trots hoten genomförde CUF sin stämma. Liberala Ungdomsförbundet var där för att visa sitt stöd, men var fanns oppositionspolitikernas stöd? Istället valde socialdemokraterna att kritisera CUF för att "försvåra demokratin". Vänsterpartiet sa inte ett ord, trots att de i andra fall är snabba att tala om yttrandefrihet. Tydligen gäller inte detsamma när det är borgerliga partiers yttrandefrihet som hotas.

Valrörelsen 2006 kantades av liknande händelser. Centerpartiets lokaler runt om i landet utsattes för hot och våld. Vår egen lokal i Linköping utsattes för sabotage flera gånger. Inte då heller kom det några avståndstaganden från vänsterpartiet. Jag kan förstå att vänsterpartiet håller med i den teoretiska kritiken som riktades mot oss. Men jag vill inte tro att de även höll med i att vi skulle utsättas för hot och sabotage.

Magnus Sandelin, frilansjournalist och författare till boken "Extremister", skriver idag en suverän debattartikel på Expressen. Där tar han just upp problemet med att autonoma vänstergruppers våld många gånger anses som lovvärt och man väljer att gulla med dessa grupper.

Emil Berg, partistyrelseledamot för (v) och fullmäktigeledamot i Linköping har i en interpellation ställt frågan hur det står till med censuren i kommunala lokaler. Han syftade på den uppmärksammade affischen i Linköping som hängde i kommunens lokaler men som togs ned. En lovvärd interpellation, men hur står det själv till med din syn på censur Emil? Hur står det till med vänsterpartiets syn på censur? Jag har hört många vänsterpolitiker hänvisa till Ådalen -31, och med rätta förklarar de det avskyvärda i att ta till våld gentemot människor som vill uttrycka sin demokratiska åsikt. Men varför tar de då inte själva avstånd av de vänstergrupper som idag brukar våld? Det kan väl inte vara så att du vill censurera våra åsikter Emil?

För att upprätthålla någon som helst trovärdighet i ditt demokrativurmande Emil, så vore det klädsamt om du också kunde ta avstånd av de vänstergrupper som anser det berättigat att använda våld mot meningsmotståndare. Eller är deras våld lovvärt?

Inga kommentarer: