onsdag, maj 21, 2008

Morgan Johansson, Bananrepublikens president!

Nu har fem av riksdagens sju partier kommit överens i grundlagsutredningen. Alliansen och Miljöpartiet är överens om att en gammal grundlag ska göras om. De är överens om att inrätta en författningsdomstol (Jippi!!!), skilda valdagar, stärkt personvalssystem, ökad möjlighet till kommunala extraval och mycket mycket mer. Läs gärna mer hos Annie. Detta är kanske det största som sker i Sverige. Det är inte varje dag man skriver en ny författning. Då är det också viktigt att söka uppgörelser där en absolut majoritet av den representativa demokratin står bakom förslaget.

Men att få med socialdemokraterna på tåget visar sig svårare än väntat. Världsbilden är fortfarande att socialdemokratin representerar solen och alla vi andra kretsar kring dem. Att fem partier är överens om en sak som (s) inte delar betyder i sossevärlden att det är en statskupp på gång. Morgan Johansson går så långt som att påstå att om de andra inte först förhåller sig till (s) så skulle det innebära att Sverige var en bananrepublik.

– Sverige är ingen bananrepublik, vi är inte ett land där man
trumfar igenom stora förändringar när det gäller grundslagsfrågor. Jag hoppas
att de borgerliga partierna och miljöpartiet inte tänker slå in på den
vägen

Den socialdemokratiska visionen om det alena styrande partiet har kommit på skam, men de verkar inte ha förstått det. Vem är då som egentligen representerar en bananrepublik?

2 kommentarer:

Björn sa...

Som någon sa på ett möte jag nyligen var på: mera korrekt uttryck är sverige en bananmonarki. :)

Muharrem sa...

Hoppas bara att vi nu får en ny grundlag. Tycker att tonen mer pekar åt (banan)kaka. S får en oproportionerlig vetorätt och ingen vågar göra ngt.