måndag, april 07, 2008

Så vill vi bo!

Bostadspolitik är ju bland det mest debatterade ämnet just nu. "Hyresrätten är hotad", "Det byggs för lite" o.s.v, o.s.v. Men sällan är det fakta som kommer till tals. Utan det är alltför ofta tyckanden grundade på inget annat än lösa antaganden.

Vad händer när fakta får komma till tals? Tidningen Byggindustrin lät svensken, genom SIFO, svara på det som politiker oftast tjäbblar om. Hur ser svenskens drömboende ut?
En klar majoritet anger att själva ägandet är det centrala när det gäller
att skapa sitt framtida drömboende och bara ett fåtal vill helst bo i
hyresrätt.
Det är väl ganska självklart ändå. Vi vill väl äga det som kanske är mest fundamentalt i vår tillvaro. Vårt boende. Ändå så utgår debatten nästan från att det är fult att yrka på att det ska byggas fler bostadsrätter. Varför? Är det inte helt sjukt? Borde vi inte ännu mer utgå från hur vi kan få fler att äga sitt boende? Fakta visar dessutom att det är en god investering att äga sitt boende. Den som köpte en bostadsrätt i Linköping för 10 år sedan har idag gjort en förtjänst på 500 %. 500%!!! Vilken aktie har någonsin gett en sådan utdelning? Dessa 500% är till stora delar grunden för den personliga förmögenheten. Detta kan sedan användas till att göra en boendekarriär eller till att starta företag. Ja kanske enbart till konsumtion. Men, istället talar vi nästan uteslutande om att det måste byggas fler hyresrätter.

Missförstå mig inte. Hyresrätten är en fantastisk boendeform. Jag bor själv i en hyresrätt, och trivs. Den ger valfrihet och har en hög servicenivå. Den passar bra vid olika faser i livet. Som första bostad eller när man inte vill binda upp ett kapital under lång tid. Men det är en boendeform som inte bidrar till att bygga upp den egna förmögenheten och den blir dyrare privatekonomiskt i längden.

Men när det inte byggs tillräckligt med bostadsrätter så leder det till att färre kan köpa en egen bostad än vad efterfrågan kräver. Priset blir högre och de som en gång hade svårt att köpa får ännu svårare. I slutändan leder detta till en livsfarlig uppdelning i de som äger och de som hyr sin bostad. De som äger bygger upp en förmögenhet, medan de som hyr inte hänger med i denna utveckling. Klyftan är solklar.

Så, all debatt borde istället utgå från frågan; Hur ger vi fler möjlighet att äga sitt boende? Hur skapar vi förutsättningar för billigare byggande av bostadsrätter? Vi måste våga ta debatten i rätt ände.

2 kommentarer:

Bengt Gustafsson sa...

Har inte byggindustrin frågat var folk vill bo också? I centrum, i närförort etc. Jag tror att det här förtätandet som är så populärt bland planerare just nu inte heller har någon vidare förankring i folks verkliga preferenser.

Förresten har jag just tagit min fastighetsvinst och startat Beamways AB.

Muharrem sa...

Bengt,

om du följer länken så kan du läsa hela undersökningen. Och visst är det lite som du säger. Alla vill inte bo i en storstad eller i city. Mitt, och alla planerares, jobb är att försöka hitta en lösning som inte ökar onödiga påfrestningar på miljön, samtidigt som vi möjliggör alla önskemål om boende. Ett svårt pussel som kan kräva förtätning.

Grattis till företaget. Ska bli spännande att följa.