fredag, april 04, 2008

Protestlista

Nu ska jag snart ned och ta emot en protestlista på c:a 350 namn. Det är de boende kring Kungsbergsparken som vänder sig mot byggande av 60-80 seniorboenden. Detta är nog ngt som jag måste vänja mig vid. Vi står inför en brytningspunkt nu. Linköping håller på att växa ur sin kostym som stor småstad, och börjar göra anspråk på att vara en stor stad. Det ser vi inte minst på befolkningstillväxten som var dubbelt så stor som vi hade prognostiserat förra året. Då blir det konkurrens om marken. Detta är ett moment 22. Vi vill gärna att all planering ska säkerställa Linköpings nuvarande karaktär. Men samtidigt måste vi planera för ganska stora förändringar. Hur gör man detta?

Jag har inget emot att människor engagerar sig i dessa frågor. Tvärtom. Den dagen samhällplanering inte väcker känslor då är vi illa ute. Nu kommer jag att ta emot dessa protester och vi kommer fundera på om dessa planer går att genomföra. Jag är inte så säker på det.

Det har blivit medialt uppmärksammat och mer lär det bli.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Muharrem!

Stå på er nu! Låt inte de där NIMBY´sarna (Not In My BackYard)få som de vill. De är ett större hot mot Linköpings utveckling än bullernivåerna från flygplatsen. Om man ger efter deras rent egoistiska krav så förhindara man den utveckling som marknaden, och därmed, konsumenterna=medborgarna vill ha. Riktigt läskigt TV-inslag där personen i fråga inte hade några som helst motiv som håller. Inne i stadskärnan bör man utgå från att all mark ska bebyggas (förutom vissa uppenbara oaser, som t ex stångåstranden eller trädgårdsföreningen mm). Seden bör man plantera små men mer tilltagna trädgårdar överallt i staden. Några slags mini-trädgårdsföreningar. Utanför stadskärnan är en helt annan sak.

Något måste förövrigt göras åt hur lätt det är att försena byggen genom överklaganden. Självklart ska det finnas en möjlighet att överklaga och uttrycka sina åsikter, men ju längre in i stadens kärna man bor ju svårare borde det vara att påverka. Kärnan är till för alla och bör också kunna vara bostad för så många som möjligt, eftersom arbeten och sevice centraliseras på det sättet. Bor man på landet så ska man ha mer att säga till om sin byggda omgivning, men bor man i staden borde motiven behöva var mycket mycket starkare för att man ska kunna påverka.

Finns det några utredningar gjort eller pågående om detta med lagändring för överklaganden?

Anonym sa...

Det är ju bara egoism som driver dessa människor. I staden måste alla få kunna bo som vill ha nära till ett levande city. Det finns ju så oändligt många grönområden i ytterstaden ändå - hela Stångåpromenaden. Om man nu inte står upp mot protester som dessa så kommer man inte kunna bygga något centralt fortsättningsvis heller, då sådana protester sprider sig - folk som inte har något annat att göra. Man måste gå in och argumentera med dem!
Men ändå är det egoismen som är mest irriterande/Jimby