tisdag, april 15, 2008

400 sätt att göra det enklare för företagare

Dags att kryssa av ännu ett vallöfte. "Vi ska göra det enklare för landets företagare", sa Maud Olofsson i valrörelsen. Nu kommer resultatet. 400 förslag på hur Sverige kan bli ett mer företagsvänligt land. Nu blir också den ideologiska synen på företagare allt mer tydligt mellan Alliansen och oppositionen. Tydligast är väl Socialdemokraterna som försöker kontra och presenterar ett motdrag, Fler jobb genom investeringar i människors växtkraft. Per Gudmundson på SvD beskriver den ideologiska skillnaden suveränt.
Visst är det glädjande att s intresserar sig för företagande. Men partiet
lever i föreställningen att entreprenörer kan kommenderas fram genom statliga
påbud eller breddad vuxenutbildning. [...] De självklara frågorna, som viljan
att göra en bra affär eller möjligheten att överleva på det man själv skapar
utan att bestraffas av orimliga pålagor, adresseras inte.

Resultatet av mer än ett års arbete i sossarnas rådslagsgrupp är alltså, mer av samma medicin. Bristen på nytänkande visar hur lite de förstår om entreprenörskap.

2 kommentarer:

Bengt Gustafsson sa...

Jag har ju just startat ett aktiebolag Beamways AB. Måste säga att av all administration och krångliga regler har jag inte sett någonting. Det kanske kommer mer krångel, men själva startandet är i alla fall mycket enkelt.

Sen verkar det ju vara mycket svårare att få folk i den här landsändan intresserade av verksamheten, i alla fall de som bestämmer. Här är det istället spårvagnar som gäller. Det funkade ju inte för 100 år sen så varför inte pröva igen? (se corren idag!)

Richard "Nicke" Bremer sa...

Från SVT text 080428:
Företag Mer än var femte småföretagare anser att företagsklimatet försämrats
sedan regeringsskiftet 2006. Enligt
Företagarförbundet är det framför allt arbetsgivaravgiften som upprör de 1.500 småföretagare som har tillfrågats.