torsdag, mars 27, 2008

Nt+corren=sant. Men inte nödvändigtvis bäst

Idag blev det offentligt. Nt köper corren. På Alla Hjärtans Dag var det andra toner. Då skulle de gå ihop i ett gemensamt samarbete. Men nu blir det alltså ett köp och corren blir ett dotterbolag. Egentligen ska man väl vara glad. För som det har sett ut så har gränsen mellan Norrköping och Linköping varit vattentät. Knappt så att tidningarna skrivit ngt från grannkommunen. Och det är säkert en riktigt bra affär. Nu blir de ju bland de största i branschen, 5:e plats bland dagstidningsföretag, med en omsättning på c:a 1,3 miljarder.

Men jag känner ändå en viss oro. Mediamarknaden är en väldigt begränsad marknad. Få aktörer, men väldigt stora. Situationen i vårt län är inget undantag. NT äger redan Folkbladet och tillsammans med corren har de Extra Östergötland. Dessutom äger de gemensamt ett tryckeri och nt har ett eget distributionföretag. Corren äger samtidigt Rix FM och Lugna Favoriter. Dessutom finns flera andra satsningar inom bl.a. TV och radio. Med andra ord finns det nu bara två dagstidningar kvar i vårt län som inte ägs av denna jättekoncern. Motala-Vadstena tidning och Linköpings tidning.

Ska man bry sig, eller?

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, det är nog läge att bry sig, och det ganska mycket. Vad Linköping behöver är MEDIA, man behöver en riktig Linköpingstidning för staden. Som det är nu hamnar Linköping i total mediaskugga. Och det lär ju inte bli bättre med att NT ska äga två tredjedelar - inte svårt att räkna ut hur det kommer att se ut om 10-20 år. Det är alltså KRIS i landets femte största kommun, man har knappt någon egen media. Så kan det givetvis inte fortsätta. Antingen skaffar man sig media, eller så är man snart inte landets femte största kommun. Så är det bara, media är enormt viktigt för en stad (om denna stad även vill utvecklas till en storstad). Det gäller nog att både företagare och aktieägare börjar ställa upp för sin egen stad lite mer - helst helhjärtat givetvis - i framtiden, annars blir det inget kvar sen.