måndag, mars 31, 2008

Löjligt Lena.

Utmanarrätt! Känn på ordet. Rätten att utmana något. Är det positivt eller negativt. För mig leder ordet tankarna till friheten att kunna ifrågasätta något som jag anser kan göras på ett annat vis. Men för socialister medför ordet tydligen rädlsa. Rädlsa över att någon ska ifrågasätta det som en gång har beslutats. Rädslan att någon ska motsäga sig den auktoritet som ett beslut medför. Rädslan över att den egna kompetensen är bristfällig.

Utmanarrätten medför att den som finns i en verksamhet kan ställa sig upp och säga stopp. Detta går att gör på ett annat sätt. Ett sätt som höjer kvaliteten på det vi tillhandahåller, men också sparar en hel del skattekronor. Utmanarrätten innebär att det inte är en handfull politiker som har vetorätten, utan den som kan erbjuda den bästa tjänsten.

Lena Micko och de andra socialdemokratiska kommunalråden går idag ut i en debattartikel och förklarar sitt avståndstagande mot ett införande av utmanarrätten. I väldigt hårda ordalag målar de upp en bild av totalt kaos och utförsäljningar till allsköns fifflare.
Vi är övertygade om att de flesta Linköpingsbor inte ser något behov av att
viktiga välfärdstjänster som barnomsorg, kultur och omsorg utmanas, i värsta
fall av mindre seriösa företag som har låg kunskap om vilka kvalitetskrav som
måste ställas.
Nej, men det är väl ingen som har ngt intresse av att kommunal verksamhet utmanas av oseriösa företag. Retoriken är lustig. Den utmålar företagare som oseriösa och okapabla att sköta kommunal verksamhet. Får jag då fråga dessa socialdemokrater varför de genomförde en av de största reformerna inom kommunal omsorg som gjorts? En reform som innebar att över 50% av äldreomsorgen sköttes av privata företag. Detta innebar valfrihet för kommuninvånarna och en tilltro för det privata näringslivet. Men uppenbarligen vill socialdemokraterna inte kännas vid detta nu.

Det kanske mest läskiga, och även löjeväckande, i deras debattartikel är när de skriver,
Om den borgerliga majoriteten genomför förslaget så kommer vi
socialdemokrater att göra detta till en valfråga i 2010 års val. Vinner vi valet
2010 tar vi bort utmanarrätten.
Detta innebär att innan ett förslag ens är utarbetat så är det avfärdat. Oavsett resultat så ska det bort. Oavsett om det uppskattas av alla så ska det bort. Jag måste säga att jag är oroad över denna utveckling hos oppositionen. Lukten av makten har fått det att slå runt i huvudet på dem.

3 kommentarer:

Stig Bergeling sa...

Lena skriver:"Den som har valt kommunal omsorg...". Man väljer väl inte just "kommunal". Man får acceptera den omsorg som finns att tillgå.

Muharrem sa...

stig,

Du har så rätt så. Det finns mkt att kritisera i debattartikeln. Mkt som är direkta sakfel och mkt som är medvetet förvrängt. Jag skrev om några, du tog upp lite till.

Jag hoppas att det nu ska bli möjligt att välja omsorg. Även kommunal sådan.

Richard "Nicke" Bremer sa...

Vi socialdemokrater lovar att utnyttja utmanarrätten 2010 och vinna valet. Väldigt många väljer val efter val socialdemokraterna, det kan exempelvis bero på att vi har en rättvis och bra politik. Det är den vi utmanar med. Även om 36 % i senaste valet var ett dåligt resultat, så är det väsentligt mer än 7 %, inte sant?