tisdag, mars 11, 2008

62 563

Det är inte min lön, tyvärr. Det är inte heller ngn lottovinst. Det är förvisso postnummret till Rochester, Illinois. Men det är inte det som jag tänker på. Nej, 62 563 är antalet nya företag som registrerades under 2007. Det är en ökning med 9,9% jämfört med 2006, enligt Bolagsverket. Shit alltså. Regeringens politik ger synbara resultat. Så många företag har inte startats sedan mitten av 1990-talet. Kvinnors företagande ökar markant. Och inte helt oväntat är vården den sektor kvinnor främst väljer att satsa på. Denna sektor har ju varit ganska stängd förut, men nu ser vi att det lönar sig att öppna denna för konkurrens. Hälso- och sjukvården är den arbetsmarknad där hälften av kvinnorna i Sverige är anställda och nu får fler chansen att pröva sin kompetens inom ett eget företag. Det här är ett bevis på regeringens framgång. Och ingen sosseretorik kan bita på dessa fakta.

Tyvärr så finns det dock en lite mindre rolig sida av denna fakta. Östergötland och dess kommuner halkar efter. Nästan samtliga kommuner hamnar efter de 100 mest framgångsrika nyföretagandekommunerna. Enda undantaget är Söderköping på 89:e plats. Linköping är på 107:e plats och tappar från 73:e. Det är c:a 5,3 företag/ 1000 invånare. Eller 738 nya företag. Visst är det många företag, men det är inte så många som det kunde ha varit. Varför hamnar Östergötland efter på detta sätt? Varför är nyföretagandet i Linköping inte i Sverigetopp? Vi talar gärna om 4:e storstadsregionen, men tyvärr så verkar det enbart vara ett politiskt projekt. Företagen hänger inte mde i samma takt. Något måste göras!

2 kommentarer:

Anonym sa...

För Linköpings del: återigen, bygg mer stad, annars får man inte igång småföretagandet. Man har blundat för detta faktum så länge nu, när ska man förstå? Det bor alltför lite människor i innerstad i Linköping. Det är en av förklaringarna.

Anonym sa...

Om det är den borgerliga regeringens förtjänst att det går bra för Sverige så kanske det är den borgerliga kommunledningens fel att det går dåligt för Linköping eller?